Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2007 10:13 - Атонски чудотворни икони на ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА- по книгата на Славянобългарски манастир "Света гора" - Атон
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 4927 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.07.2007 09:53


Начало - Сказания
                  Атонски ч
удотворни икони на ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Небесен покров над Атон
или Сказания за прославилите се
на Атон свети чудотворни икони
на Пресвета Богородица

Bogorodica - http://www.youtube.com/watch?v=znAB4AvOhUs
Св. Гора
Руски манастир „Св. Пантелеймон"
15 ноември 1901 г.


Няма да скрия от вас нищо; казах вече: царска тайна да пазиш е добро, а Божиите дела да разгласяш е похвално. Думи на Архангел Рафаил към стареца Товит (Тов. 12:11) Не скривай Божието слово, а възвестявай чудесата Му. (Велики вторник, стихира от вечернята)


           Светата Атонска гора, удостоила се да бъде жребий на евангелската проповед на Пресветата Господарка Дева Богородица1, според нелъжливото й обещание2 е била, е и, разбира се, ще бъде предмет на Нейната любов и промисъл за всички посветили се на подвижнически живот на нея. Безброй опити са оправдали и оправдават божественото й обещание. Наглеждайки с майчинска грижовност Светата Атонска гора като Свое наследство, в някои случаи Божията Майка понякога се е явявала и се явява видимо на искащите помощ от Нея. А понякога е проявявала неизказаната Си благост и властно застъпничество и промисъл чрез необикновени знамения от божествения Си лик, изобразен върху свети икони. А най-често невидимо и тайнствено излива благодатните Си дарове върху Своя евангелски жребий и върху удостоените да извървят в него житейския си път под кръста на монашеското самоотричане и да царува над тях като Царица от небето и земята. Без да се впускаме в подробен преглед на историческите сведения за безбройните чудеса, извършени тук по различен начин от Пресвета Дева Богородица, сега насочваме вниманието на благочестивия читател към чудотворните й икони, прославили се на Света Гора с необикновени събития и изливащи отрада в сърцето на всеки християнин, и най-вече - в сърцето на християнина грешник.
          Уважаваният автор на „Писма от Изток" казва следното за Атон: „На Света Гора се проявява особената любов на Божията Майка към избрания й жребий! Историята на Атон е сякаш летопис на посмъртния живот на Пречистата Дева на земята. На всяка крачка, във всеки манастир има чудотворна Нейна икона и някакво предание за видимото й застъпничество. В Лаврата Тя пожелава да бъде икономка; в Хилендар не позволява да бъде избиран игумен, а Сама заема неговото място; в Иверския манастир смирено става пазителка, предпочитайки малката църква край манастирските порти пред големия съборен храм, и там божествената Вратарница довежда мнозина до спасение през пазените от Нея порти" (виж ч. I, стр. 124).
Целта на всяко чудесно събитие е предимно Божията слава и утешение на грешниците в затруднителни обстоятелства от техния живот и обрати в горчивата им съдба. Обърнете внимание на чудодейната сила на иконите на светиите, които, където и да са, изливат от себе си неизчерпаема благодат на изцеления... Заедно с разкриване на славата на Господ и на Неговата всевъзпявана Майка, там се подава сладко и неизказано утешение на страдалческите сърца на хората и мир и надежда за изтерзаната съвест на бедния грешник. В повечето случаи необикновеното действие на божествената сила се открива именно там, където обстоятелствата поставят в затруднително положение и където усилията на собствения ни ум и действията на волята ни остават недостатъчни за постигане на поставената цел; или където целият народ изисква извънредно божествени събития, за да укрепи изнемогващата си вяра. Всичко това без колебание може да се каже за страдащия Изток. И като съобщаваме за събитията, които по неизказаното Божие благоволение от време на време чудесно стават тук, се надяваме, че Божията благодат ще породи в душата на благочестивия читател впечатление, подобно на онова, което чудесните явления пораждат в сърцата на техните очевидци.
             Трябва да признаем, че Света Гора, изобилстваща на предания за чудодейни събития и знамения, извършени на нея от Пречистата Дева Богородица чрез Нейни божествени икони, за съжаление е оскъдна на исторически бележки за времето на тези събития. Причините за този важен пропуск изглежда може да се търсят отчасти в простотата на първоначалните монаси на Света Гора, които не са обръщали внимание на забележителността на чудесните събития за следващите поколения и са ги съхранявали повече под формата на устни предания, отколкото във вид на записки, а отчасти и в нееднократните опустошавания на Света Гора от набези на варвари и латинци, когато манастирските библиотеки са достигали до такова разграбване, че ръкописите и книгите са били вземани не том по том, а са били натоварвани на цели купчини. По този начин понякога не само не може да се определи с точност годината или датата на някои важни събития, но дори е трудно да се посочи и векът, през който са се случили. Затова нека читателят да ни извини за пропускането на годините и датите в нашите разкази и като бъде внимателен повече към самите събития, ще остане доволен от разказа за тях.
             На друго място от увлекателните си „Писма от Изток" авторът казва следното за Атон: „Не пропусках нито един случай да ги уловя (разказите за достойни за отбелязване събития) от устата на местните жители, защото те не са записани никъде, а междувременно всичко това постепенно се забравя и атонските старци отнасят много неща със себе си в гроба" (виж ч. I, стр. 143).
           Четенето на посочените места от тези прекрасни „Писма от изток" породи в нас мисълта да съберем в едно цяло и да предадем на боголюбивото знание на всеки любител на благочестието съществуващите на Атон предания за свети и прославени тук чрез чудотворства икони. Заедно с тях счетохме за благоприлично да представим на благочестивото внимание на читателя и самите изображения на тези свети чудотворни икони. Смятаме за нужно да отбележим, че тук разказахме само за икони, явили чудесната си сила на Атон или извън Атон, но в благодатна връзка с Атон. Защото тук има и много такива свети икони, които са проявили чудесните си действия извън Света Гора съвсем без връзка с нея и са пренесени тук като на най-безопасно на Изток хранилище на Светинята впоследствие особено след разпадането на Византия. Например в манастира „Свети Павел" има икона на Божията Майка, която принадлежала на иконобореца Теофил или на съпругата му Теодора. В яростта си иконоборецът хвърлил тази икона в огъня, но тя не изгоряла. Във „Ватопед" има икони на царица Теодора, които доставили утешение и мир на издъхващия на смъртен одър неин съпруг иконоборец. И ние в Русик („Свети Пантелеймон") имаме чудотворна икона на светия Предтеча, която е била притежание на князе Калимахови. Последните икони не влязоха в състава на настоящия ни разказ за чудотворните атонски икони. Разказ за тези чудотворни икони може да се намери в друга книга: Пътеводител из Света Гора.
          В заключение считаме за уместно да приведем няколко думи от светия писател на Чети Минеите - Димитрий, Светител Ростовски: „Като не разследваме със суетно любопитство неизвестни нам неща и като не изследваме непознаваемите Божии съдби, благочестно почитаме всяка пречестна икона на Пречистата Божия Майка, с вяра падаме коленопреклонно пред нея, с любов и страх я целуваме, благоговейно й се покланяме, като гледаме на нея като на самата истинска съцаруваща на небесата със Сина Богородица; и прославяме родилия се от Нея Христос - нашия Бог, прославян заедно с Отца и Светия Дух сега и винаги, и във вечните векове. Амин". (Чети Минеи, 26 юни, накрая). 

 


 

За посещението на Божията Майка на Света Гора и за катехизирането на Света Гора от евангелската й проповед виж св. Димитрий Ростовски, „Жития на светиите", 15 август.
Така например Небесната Царица благоволила да изрече пред славния атонски отшелник св. Петър следното утешително за светогорците обещание за Света Гора: „За свободно служение на Бога няма по-удобно място от Светата Атонска Гора, която приех от Моя Син и Бог за Мое наследство, та тези, които искат да се отдалечат от светските грижи и от смущенията на света, да отиват там и да служат на Бога безпрепятствено и спокойно. Отсега тази Гора ще се нарича Моя градина. Много обичам това място и ще дойде време, когато от единия до другия край, на север и на юг, то ще се напълни с множество монаси. И ако те служат на Бога от цялата си душа и вярно пазят заповедите Му, във великия ден на Моя Син ще ги удостоя с велики дарования: още тук, на земята, те ще получават голяма помощ от Мен; ще облекчавам болките и трудовете им, при оскъдни средства ще имат всичко необходимо за живот, ще отслабя вражеската бран против тях и ще прославя името им по цялата земя" (Атонски Патерик, част 1, Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф", Света Гора, Атон, 2003 г., стр. 491-492).





Тагове:   манастир,   гора,   атон,   Богородица,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090565
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар