Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2007 07:58 - Православната икона
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 2906 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2007 08:11


Православната икона  - Богословско-догматическо измерение 

Православната икона е особен вид израз и саморазкриване на Църквата; тя е духовно поле във физическото пространство, в което се пресичат радиусите на православната догматика, мистиката, сотирологията и естетиката (красотата като аспект на Бога). Православната икона изразява представата за красотата като нещо свято и за свещеното като красота. Красотата е по-скоро онтологична, а не естетическа категория, затова тя е

 
image
  Чудотворна икона на Св.Богородица в Бачковския манастир, 1311г.
и ориентир в търсенето на абсолютната Истина. От гледна точка на християнската догматика (умосъзерцателните истини на вярата) иконата е свидетелство за това, че Син Божи е станал Син Човешки, че Божественото Слово е приело плът, а Божествената Ипостас е станала Богочовешка Личност - конкретна и неповторима.

Бог завинаги е приел човешката природа, за да открие на човека път към постоянно богоуподобяване; да направи венеца на Своето творение - човека причастник на свободата и съвършенствата на Абсолютното Битие.

Православната икона отразява в себе си най-великите истини на вярата в Спасителя Христос Господ - тя е едновременно и проповед и молитва, и средство за духовно преобразяване. Иконата не е картина, съдържаща само религиозна информация; тя е нещо повече, отколкото само едно изображение. След освещаването й иконата съдържа в себе си благодатното присъствие на невидимия Бог, който станал видим след въплъщението на Бог Слово - Иисус Христос. В тази връзка са и думите на св. Симеон Солунски: "Това, което се представя с бои, е истина на картина, както и писаното на книга, и Божествената благодат пребъдва върху него, защото това, което е изобразено, е свещено." Според определенията на Седмия Вселенски събор /787 г./ "почитта, отдавана на образа, преминава към първообраза".

Трябва да се прави разлика между икона и идол. Идолът е образ на лъжливи и измислени божества, а иконата е свещено изображение на единия, истинския Бог и на Неговите свети Ангели и светии. Православната икона е нещо много повече от "визуално помагало" при получаване или заместител на писаното слово за неграмотните. Тя няма пасивна роля, а е активен посредник, който позволява присъствието на първообраза и провежда Божествената благодат към богомолците. Бог проявява Своята сила и благодат по особен начин в някои чудотворни икони, места и предмети. Главното и същественото в тези чудотворни икони, лица и предмети е не в тях самите, не в техните достойнства и материя, а в Божията милост и любов и в Неговото благоволение да изпраща Своята сила, чрез когото и чрез каквото иска и където и на когото Сам Той пожелае. За получаване на Божията благодат и милост от страна на вярващите се изисква силна и непоколебима вяра, придружена с добри и свети дела. В България особено популярни са чудотворните икони на Св. Богородица в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири. Чудотворни са и мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир, както и на св. Крал Стефан-Милутин в църквата "Св.Неделя" в София.

image
Чудотворна икона на Св.Богородица
в Рилския манастир, края на 18в.
Около централния образ в 32 клетки
са поставени частици от мощите
на различни светци.
image
Раклата с мощите на
Св. Иван Рилски Чудотворец
в Рилския манастир.
image
Раклата с мощите на
Св. Крал(Стефан Милутин) в цьрквата "Св.Неделя" в София

Във всеки православен дом трябва да има икона - на Спасителя, на Св. Богородица или на някой светец. Иконите, в църква или в нашия дом, не са предназначени за украса, а да се молим пред тях. Те ни напомнят, че очите на Бога, на Ангелите и на светиите са насочени постоянно към нас. Стоейки пред иконите, в къщи или в храма, трябва да бъдем вглъбени, като отлагаме ,през това време и на това място, всички земни грижи. В тази връзка св.Иоан Кронщадски съветва: "Според мярката на духа и истината, с която ти започваш да се молиш пред светата икона… в същата мярка Духът на този, който е изобразен на иконата, се привлича към нея". Пред иконите в къщи се палят кандило и свещи. По този начин благодатното присъствие на иконата изпълва целия дом и всекидневния живот на православния християнин.

image
Чудотворна икона на Св.Богородица
Троеручица в Троянския манастир, 17в.
image
Чудотворна икона на Св.Богородица
в Роженсия манастир, 1790г.

Иконата пази дома!
Иконата носи успех, щастие, здраве и спокойствие!
Иконата закриля децата!




Тагове:   икона,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. miraculousreligion - Здравейте г-ж Искрова
11.08.2007 08:01
Пиша ви това съобщение понеже видях в статистиката, че сте гласували за моя блог, когато отворих вашия и гласувах виждам че е посветен на чудотворни икони. Реших че ще по почтенно да напиша мнението си по въпроса. Тази практика да се правят предмети за които се смята че имат някакви специални способности или са чудотворни е против Библията. На много места в текста в СЗ се отправят критики и проклятия към хора които правят или вярват в направени идоли, които са едно и също с предметите които днес се наричат икони. Днес след Възкресениеето на Господ древните проклятия не ни касаят поради ролята на Святия Дух в света. Правенето и вярването в такива предмети може да насочи човек към много неща и хора , но не и към вярата на истината и спасението.
Мнението ми за тази практика е че тя наврежда на взаимоотношението с Господ и преставлява опасна заблуда. Мисля че хората които вярват в чудодеен предмет са неискрени неморални.

Изпратено: 08.08 23:15
От: bogoizbrania
цитирай
2. miraculousreligion - Уважаеми "bogoizbrania",
11.08.2007 08:11
Гласувайки за Вашия сайт, не значи, че грубо съм се вмесила във вашата вяра, а се оценила по достойнство за събиране на материалите.
Давайки си името "bogoizbrania" - говори, че сте безкрайно самонадеян за благоволението свише, за да съдите и обсъждате православната вяра. Надявам се, че тук в блоговете има достатъчно духовни хора, които по-подробно ще оспорят вашето мнение за иконите.
И ако сте отворили профила ми като създател на блога, трябвало е да разберете, че името ми е Илка, което е производно от Илия - евр. "мой Бог е Яхве" (едно от имената на Бога) - т.е. крепост Божия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2100726
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8366
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар