Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2007 06:02 - Днес църквата отбелязва празника на Св. Иван Рилски
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2007 06:55


image
Св. Иоан Рилски, икона от Рилския манастир

Българската православна църква отбелязва днес църковния празник Успение /заспиване/ на Свети Иван /Йоан/ Рилски. Празникът се чества в деня на годишнината от смъртта на светеца.
image
Преподобният Иван Рилски е живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. След като приема монашеството се установява се в Рила и основава Рилския манастир.

В края на живота си светецът се отдава на уединение и молитва. Умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години.

След Освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 година в столицата Търново.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и в целия Балкански полуостров. darik.bg


Св. Йоан Рилски закриля народа ни
image
Св. Иван Рилски.
Новооткрита икона от Странджанско, 1764 г.

Епископ Йоан БОГОСЛОВ

Днес православните християни честват Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец - скромния отшелник и основател на Рилския манастир, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.
Най-великият светец на българската земя, обявен и за небесен покровител на българския народ, се родил около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина край р. Струма. До 25-годишната си възраст той бил пастир в подножието на величествената Рила. В душата на Йоан започнала да се развива и крепне Христовата вяра, но желанието му било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. По това време из цяла България започнали да се строят църкви, параклиси и манастири. Отначало Йоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитър", под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знание от свещените богослужебни книги. Приел монашество, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години за радост и спасение на душите български. Преди смъртта си преподобният Йоан отишъл на пълно уединение и там съставил своето" завещание", както и оставил на последователите си писмен Завет, запазен и предаван от рилските монаси. 
image

"Рилски Манастир"
 Манастирът е най-голямата съкровищница на българскя дух и култура.Намира се в сърцето на Рила планина,в центъра на Балканския полуостров.Построен е през 18 век.Там се съхраняват безценни ръкописи и произведения на изкуството.Той е действащ манастир,а не музей.Неговата историческа роля е голяма. Композицята на картината напомня стар пергаментов лист,какъвто са използвали за ръкописи монасите.Свещенните надписи на кирилица от евангелието напомнят за ролята на това място, сахранило,българскя дух по време на турското робство.



Тагове:   отбелязва,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2091018
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар