Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2007 06:23 - Коледна приказка - Рождество Христово - 25 декември
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 9180 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.12.2007 21:00


Рождество Христово
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #481442
Категория: Разное
Дата создания: 22.12.2007 - 12:20:17

Посмотреть плэйкаст в новом окне
 

В една тиха декемврийска утрин дърводелецът Йосиф качи поверената му девица Мария на магаренцето си и напусна родния си град Назарет. Римският император Август бе наредил да се извърши преброяване във всичките му огромни владения. Поданиците му трябваше да се явят в родните места на родителите си и да се представят пред властите, за да бъдат записани. 


Мария очакваше всеки момент да роди своето първо дете и никак не бе подходящо да пътува. Ала как да престъпят строгата заповед на кесаря?

Привечер пристигнаха в малкия градец Витлеем, откъдето произхождаха дедите на Йосиф — от рода Давидов. Денят беше вече угаснал, градчето бе препълнено с люде, дошли да се запишат. Нашите двама пътници не намериха подслон, където да прекарат нощта. Неволята ги изведе извън селището и ги насочи към една пещера, в която пастирите прибираха стадата си.

От сламата, която намери под тъмния свод на пещерата, Йосиф стъкми постеля на спътницата си и я настани. Обстановката беше съвсем скромна, но те не търсеха нищо повече. Животът в далечната източна римска провинция Палестина не бе никак лек и ги бе научил да понасят с мъдрост и търпение всички лишения.

Мина полунощ. Мария се размърда неспокойно върху сламата. Нещо оживя и се размърда в утробата й. Рожбата й бе готова да поеме своя път в света. Йосиф се разбуди и тревожно се питаше:_Нима трябваше тук и сега ...?!“ Ала бързо се съвзе и помагаше с каквото може. 

Рождество Христово - 25 декември / 7 януари
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #480951
Категория: Разное
Дата создания: 21.12.2007 - 20:32:36
Просмотров: 2   Комментариев: 0 

Посмотреть плэйкаст в новом окне

Бе чудна ясна нощ. Пастирите, които нощуваха в полето и пазеха стадата си, някак не можеха да заспят. Всичко наоколо сякаш излъчваше красота и спокойствие. И какво бе удивлението им, когато бляскава светкавица проряза беззвучно хоризонта и пред тях застана прекрасен момък, цял струящ светлина. Занемяха и понечиха да хукнат презглава да се спасяват, ала той ги спря и рече: _Не бойте се! Велика радост сполетя днес рода човешки. В града на Давид се роди Спасител, Който е Христос Господ!“ И небесата над него сякаш се разтвориха и хиляди неземни гласове на светли същества запяха: _Слава във висините на Бога, и на земята мир, между човеците — благоволение!“

Останали сами, овчарите решиха да побързат за Витлеем и да проверят с очите си казаното им от ангела. И странно: небесното чудо не пораждаше вече никакъв страх у тях, а сърцата им се изпълниха с трепет, непознат и непреживяван до днес.

Първо се отбиха в пещерата. Като че една чудодейна сила ги отведе точно там. И откриха Йосиф и Мария, а между тях лежеше Младенецът. Лъчезарното момченце лежеше в яслите и бе повито с овехтялата дреха на дърводелеца, но от Него сякаш извираше мека, благодатна светлина. 


Рождество Христово - 25 декабря / 7 января
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #480918
Категория: Разное
Дата создания: 21.12.2007 - 20:00:01


Посмотреть плэйкаст в новом окне

Пастирите още не бяха се окопитили от изненадата си, когато в пещерата влязоха трима странници. Те поздравиха всички и казаха, че идат отдалеч, някъде от изток. Една непомръкваща звезда ги бе водила през пустини, планински долове и усойни била. Тримата мъдреци от далечни земи се спогледаха, отправиха слова на гореща благодарност към Всевишния Бог и като един се поклониха на Детето. Пред очите на родителите Му и на останалите те Му поднесоха своите дарове: злато, благоуханен ливан и смирна. Възхвалиха още веднъж Оня, Който ги бе изпратил дотук, сбогуваха се почтително и си тръгнаха.

И тогава простодушните пастири разбраха, че светлият ангел им бе разкрил истината. Изпреварвайки се един друг, те разказаха на Йосиф и Мария за прекрасното си видение. А след това напуснаха и те с преизпълнени от чудна радост сърца и се пръснаха да благовестят чудната новина на всеки срещнат.

Родителите останаха сами с Младенеца и вече не знаеха що да мислят. Ала щастието и възторгът скоро погълнаха смута от ненадейното събитие и тревогата от необичайната обстановка. Девицата Мария знаеше какво Бог й бе отредил и сега осъзна, че Неговата дума се сбъдна. В душата й живееха непокътнати словата на ангела-вестоносец Гавриил, изречени преди девет месеца в полумрака на бедната й стая: _Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!“

В този кратък и сияен миг тя разбра, че Сам Бог разтвори утробата й, за да дойде между людете Си и да спаси света от черната сянка на хилядолетния грях.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. doka - Чудесно е,Илка........!!!!! :)))
22.12.2007 15:23
Благодаряяя...... :))))) Прегръщам те...!!! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2085983
Постинги: 223
Коментари: 826
Гласове: 8328
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар