Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2008 17:26 - Св. Йоан Кръстител - 7 януари
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 6077 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 07.01.2008 06:00


7 Януари - ИВАНОВДЕН
Зимен Св. Иван, Св. Йоан Кръстител
Св. Йоан Кръстител - Ивановден  -Иво Георгиев - http://georgiev.blog.bg

image























Честит имен ден на всички именници!!!

Имен ден празнуват Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Йонко, Йонка, Йоан, Йоанa, Жан, Жанa, Калоян.

Св. ЙОАН Кръстител

- синът на праведниците Захари и Елисавета, наричан още Предтеча, тъй като подготвя и кръщава юдеите за идването на Исус. За разлика от апостолите, Йоан Кръстител не станал последовател на Христос, а продължил сам да разпространява правдата. След Възнесението е хванат от цар Ирод и главата му е поднесена като подарък на дъщерята на Ирод Саломе.
Св. Йоан Кръстител /Собор Предтечи и Крестителя Господня Иоанна
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #499460
Категория: Разное
Дата создания: 07.01.2008 - 05:45:21
Просмотров: 1   Комментариев: 0 

Посмотреть плэйкаст в новом окне
 

Честит Празник на именниците! - Ивановден
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #498259
Категория: Разное
Дата создания: 06.01.2008 - 10:22:56


Посмотреть плэйкаст в новом окне
 

Обредна трапеза:
варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле

Зимният Ивановден се смята за празник на кръстника на младия Бог Христос. Този ден честват тържествено не само именниците. Празнуват всички като къпанията продължават. На Ивановден се къпят младоженците и всички деца, а къпането почти винаги е навън.

Според народните представи Ивановден е и празник на кумството, кръстничеството и побратимството. Поради това той е определен за ритуално къпане на младоженците, което има не само очистителен характер, но е и реликт на посветителните обреди за приобщаване на младите семейства към социума. (Къпаните младоженци обикновено са едногодишници.)

Християнството и езичеството отново се преплитат в обредността на Ивановден: зимният св. Иван е кръстник на Христос; а по отношение на младоженците замества вълшебния помощник от митологиите.


На ИВАНОВДЕН православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в р. Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога. Наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята.

Народен празник, част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник, като се разширява кръгът на окъпаните. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците. В Югозап. Б-я къпят младоженките и малките момиченца до 1 г. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи и пр. мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване


Христовият Кръстител и Предтеча Йоан, наречен "най-голям между родените от жени /Мт.11,11/, Божи пророк и праведник, има няколко празника през годината, но най-тържествено паметтта му се отбелязва на Деня след Богоявление. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете, като подготовка на юдеите за идването на Христос, му отрежда изключително място сред евангелските персонажи. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа, затова че отнел жената на покойния си брат Иродиада и се оженил за нея. Затворен в тъмница, по-късно той е обезглавен, когато доведената дъщеря на Ирод Саломе поискала като награда за хубавия си танц пред гостите на владетеля главата на Йоан.
Според традиционните народни представи на българите св. Иван е покровител на кумството и побратимството. Затова на този ден, по традиция, на чешмата или край реката се къпят всички тазгодишни младоженци. Къпят се младите булки и новородените деца. Ритуалното къпане е подчинено на вярата в магическите плодоносни и здравословни качества на ивановската вода, която след Богоявление, както бе споменато, е "кръстена".На този ден младите отиват на гости на своите кръстници, цеуват им ръка и им дават баници и вино. Момците, желаещи да стават побратими, се закичват с китка от чемшир, украсена със златна паричка, черпят се взаимно и последователно повеждат празничното ивановденско мегданско хоро

"Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя" (Матея 11:7-14). С тия думи Иисус потвърждава божественото пратеничество на Йоана, ангел Божий. Ръката Господня била с Йоана от малък. Той расъл, изпълнен с Дух Светий, не пиел вино и секера. В пустинята живял в пълна бедност и смирение. Божият пратеник не се боял да каже смели слова на всички, които отивали при него: "Не грабете, не притеснявайте, не клеветете народа!" Йоар безпощадно разобличава самия Ирод, задето се жени за Иродиана, жената на брата си Филип. Гласът на викащия в пустинята е отправен и към всички нас: "Пригответе пътя Господен!"

Женски Водици

Това е другото име на Ивановден. Децата ги къпят в леген, а всички Ивановци, булки и младоженци ги поливат доволно с вода, колкото и да се опъват. Някога обичаят позволявал на чорбаджиите да се откупват със злато, за да не бъдат мокрени. Ако обаче някой не плати обещаното, потапяли го в бъчва. Съдиите отказвали да изслушват жалби от насилствено къпани Ивановци и младоженци. Обичай - закон! 
http://www.bourgas.org/traditions/2004-01-07-ivanovden.html




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. georgiev - Нека св. Йоан Кръстител да ни дава ...
06.01.2008 21:38
Нека св. Йоан Кръстител да ни дава здраве, късмет и всичко най-добро в живота.
цитирай
2. miraculousreligion - Иво Георгиев, Честит ти имен ден!
07.01.2008 06:44
Честито на всички именници!
Пожелавам на Ивановци, Иванки, Ивелини, Ивайловци, Йонки и т.н
много здраве, щастие и нека винаги да са усмихнати!!!
Наздраве от мен и весело настроение!
Да почерпят и
- Иво Сотиров - http://ivoso.blog.bg/
- Иво Беров - http://ivoberov.blog.bg/
цитирай
3. mmmmmmmmm - Можеш да допълниш
07.01.2008 10:52
Яна,Янчо.Това е зимния им празник - 24 юни Еньов ден,Св. Йоан е техния покровител.
Поздрави!:)))
цитирай
4. candysays - Честит да е този светъл празник
07.01.2008 20:45
на всички именници!

Обич, здраве и късмет! За всички ни..

Поздрави, Илче! :)
цитирай
5. miraculousreligion - Честит да е Иванов ден и Рождество!
07.01.2008 20:55
Да се сбъднат всички мечти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090621
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар