Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2008 06:56 - Св. преподобни Антоний Велики - Антоновден и Свети Атанасий - Атанасовден (17-18.01 )
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 8146 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2008 07:02


Св. преподобни Антоний Велики - St. Anthony the Great (St. Anthony of Egypt)
ок. 250/1- 356 г. - Чества се на 17 януари
  image
Празниците посветени на светците Антоний и Атанасий са част от зимния български календарен цикъл. Православната църква е посветила тези дни на тяхната памет. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народа ги е възприел като свои след приемането на хрристиянството. И двамата светци са родени в Древен египет.

Свети Антоний е роден през 251г. в село близо до Йераклеопол, което се намира в Среден Египет. Той произхожда от богато християнско семейство. На 18 годишна възраст младия Антоний остава без родители, тъй като те умират. Две години по-късно по примера на първите светци мъченици и той раздава своето имущество на бедните. След това се отегля в Египетската пустиня, където прекарва 20г. в пост и молитва. Като изтичат тези двайсет години Св. Антоний се заселва в Писпир, който се намира на 30 км. от р. Нил. Неговия живот минава в молитва и проповед. Доживява до дълбока старост. Светеца умира на 105г. възраст на 17. І. 356г.
Свети Атанасий и Кирил Александрийски (Атанасовден)

Празнуват се съвместно на 18 януари
Разрешава се вино и елей



image
Духовен наследник и продължител на неговото дело е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети Атанасий. За разлика от Св. Антоний, Свети Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се овличал по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319г. младия Атанасий е произведен в свещеннически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325г. Една година след това историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Вече като архиепскоп той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църва, чийто представител е Св. Атанасий свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма. Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий един върл противник, поради това постоянно плетат интриги по негов адрес. Това оказва влияние върху благоразположението на императора. Той от своя страна на няколко пъти го изпраща на заточение. В годините, в които прочутия свещеник е в изгнание той се отдава не само на евангелска проповед, но но житиеписание. Той пише житие посветено на неговия духовен ппредшественик Св. Антоний.
image
След поредното си завръщане здравето на Атанасий се влошава и той умира на 18.І. 376г. на 76 годишна възраст.

Според народното поверие двамата свеетци са братя. Но на някои места се среща и варианта майстор и калфа. В много от древните религии е засвидетелствано божество, което е изобразявано като ковач. Обикновено хората, които го практикували в древността са шаманите ( жреците ). Те играели важна роля в древните общества. 
Свети Антоний и Свети Атанасий освен от българите се почитат и от гърци и сърби. Но при тях те са покровители на чумата, затова са известни и като чумните светци.

Антоновден(Лелинден) - 17 януари

  Денят се чества за предпазване от болести. Жените спазват забраната да не работят в деня на празника, не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не "разсърдят" чумата и шарката. Приготвят се обредни содени питки, намазани с мед или петмез, които се раздават на съседите за здраве. В Разградско оставят една пита и на тавана - за "белята", за "лелята", т.е за чумата.
     Според народното вярване двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи и те първи изобретяват ковашките клещи. Затова и двата празника - Антоновден и Атанасовден се честват от ковачите, ножарите и железарите. 
      Поради тази причина и Свети Антоний се счита за покровител на майсторите ковачи. Ковачеството е занаят, който има древен произход и в миналото е бил много разпространен по нашите земи.
На празника на Св. Антоний не се работи. Жените не трябва нито да плетат, нито да тъкат. Забраната важи и за другите женски занаяти. Това се прави с цел предпазване от болести. На този ден не трябва да се готви леща и боб. Това се свързва с предствавите на хората и тяхното предпазване от болестта едра шарка.
image
Именници: Антон (от гр. - ценен или „който увеличава цената"), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; ж. Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и др.

Атанасовден - 18 януари

На следващия ден е денят на Св. Атанасий. Старите хора са вярвали, че той не е български светец. Те често са го свързали с турците и циганите. Пак според народните поверия той е светецът покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимния Св. Атанас си съблича кожуха за да дойде лятото, а летния Св. Атанас го облича за да дойде зимата. Не случайно е измислена поговорката: „ Атанас гялди и яз гилди „ 

image
     Празникът е свързан с новогодишните обичаи. Според народното вярване св.Атанас е един от светците, които си поделят земята и небето. На него се падат снеговете и ледовете. На този ден той се облича в копринена риза и отива в планината, откъдето се провиква : "Иди си, зимо, идвай, лято". От тук идва и другото име на празника - Среди зима.
     В северозападна България, Атанасовден, също както Антоновден се почита като празник на ковачите, ножарите, железарите, а също и в чест на чумата. За предпазване от болестите се коли черна кокошка, пекат се обредни питки, които се начупват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарката и се раздават на съседите. Перата на кокошката се запазват, защото се вярва, че те притежават лечебна сила.
     Жените спазват същите забрани както на Антоновден.
     На този празник устройват обредни курбани за здраве.
     В някои райони на страната младите се събират на поляните и играя хоро, люлеят се и пеят песни.

Именници: Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. nadagr - Много ценни постинги!
17.01.2008 10:40
Научаваш историята на празника и напомнят за именници!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090907
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар