Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 07:05 - Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица - 3 февруари
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 6228 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2008 07:16




image

image

 Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица

Според свидетелството на Божественото Евангелие, старецът Симеон бил човек праведен и благочестив, очакващ Утехата Израилева, и Светият Дух пребъдвал в него. На него било вьзвестено от Бога за наближаващото пришествие на истинния Месия в света. За получаването на тома известие от Симеон древните историци разказват следното. По заповед на египетския цар Птоломей бил предприет превод на Моисеевия Закон и пророческите книги от еврейски език на гръцки. За това дело от целия еврейски народ били избрани седемдесет най-учени мъже. В тяхното число бил и Симеон, като човек мъдър и добре познаващ Божественото Писание. 
Според преданието св. Симеон Богоприемец е сред 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей II Филаделф (285 - 246 г. пр. Хр.) натоварва с тази специална задача. От Светия Дух му е обещано, че той няма да умре, докато не види Иисус Христос.

Превеждайки книгата на пророк Исаия, Симеон стигнал до думите: „ето, Девицата ще зачене в утробата Си и ще роди Син". Четейки ги, той се усъмнил, мислейки, че това е невъзможно - дева, нямаща мъж, да роди. Симеон вече бил взел нож и искал да изчисти тези думи в книжния свитък и да замени думата „дева" с „жена". Но в това време му се явил Ангел Господен и като удьржал ръката му, казал:
- Имай вяра в написаните слона и сам ще видиш изпълнението им, защото няма да умреш, докато не видиш имащия да се роди от чиста Дева Христос Господ.
Като повярвал в ангелските пророчески слова, Симеон с нетърпение очаквал пришествието на Христос в света. Той водел праведен и непорочен живот, отклонявайки се от всяко зло и непрестанно пребивавайки в Божия храм. Там праведникът се молел на Бога да помилва Своя свят и да избави хората от вселукавия дявол.
Когато нашият Господ Иисус Христос, след изтичането на четиридесет дни от Неговото рождество, бил донесен на ръцете на Пречистата Своя Майка, по законния обичай в храма, в същото време дошъл тук и праведният Симеон, воден от Божия Дух. , праведният Симеон като видял Предвечния Младенец и родилата Го Пренепорочна Дева, той познал, че Този е обещаният Месия и тази е Девата, над Която трябвало да се сбъдне и се сбъднало пророчеството на Исаия. Като Я видял осенена с небесна светлина и сияеща с Божествени лъчи, Симеон със страх и радост пристъпил към Нея, взел Богомладенеца на ръце и произнесъл: 
"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!" Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: "Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука 2:25-35).

След това той пророчествал за Христовите страдания и разпятие, а също и за света Богородица, че душата Й ще прониже мечът на печал и скръб, когато види Своя Син висящ на кръста.
Достигнал дълбока старост, праведният Симеон се преставил в Господа. За него пишат, че преживял всичко триста и шестдесет години, защото на Бога било угодно да продължи живота на светия старец, за да може той да доживее до очакваната във всички искове многожелана година, в която се родил от Дева Вечният Син, на Когото слана но веки, амин.

image

 

Анна Пророчица

Освен св. Симеон още и пророчица Анна разпознава в младенеца Иисус обещания Месия - Христос. Дъщеря Фануилова, тя овдовява млада, но не се омъжва повторно, а се посвещава на Бога и твърдо вярва, че Спасителят ще дойде. Когато го вижда, започва да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очакват избавлението си чрез Месията - Христос. Затова на 2 февруари църквата отбелязва Сретение Господне, а на другия ден почита паметта на св. Симеон Богоприемец и пророчица Анна. 

image

 

Анна Пророчица


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. tagarski - БЛАГОДАРЯ!
03.02.2008 08:21
Вярата и убежденията на човека са суверенна територия на неговата съвест, но за това, което публикувате в блога си, Ви благодаря искрено и дълбоко!
цитирай
2. miraculousreligion - tagarski,
03.02.2008 13:25
толкова малко знам от необятната сфера на нашата религия и затова се опитвам да попълвам собствените си пропуски. Може понякога неволно да сгреша, но вие читателите и приятелите простете. Просто можете спокойно да ме поправяте и допълвате. Благодарна ще съм да извървяваме пътя на познанието заедно.
И аз ви благодаря за вашите постинги по "ГЕНЕТИКА И СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА ЧОВЕШКИЯТ ИНДИВИД". Много интересни, а някои неща напълно непознати.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2104345
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар