Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2008 12:05 - Свети великомъченик Теодор Тирон - Тодоровден (В първата събота на Великия пост)
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 6210 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2008 12:26


Празнуват всички именници.
Тодор - божи дар, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка. 

В първата събота на Великия пост, наречена Тодорова събота или Тодоровден, православна църква възпоменава паметта на Великомъченик Теодор Тирон. Почитането на Св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.

Свети великомъченик Теодор Тирон - † около 306 година

Чества се на 17 февруари заедно със св. Роман Търновски

 image

Тропар, глас 2

Велия веры исправления, во источнице пламене, яко на воде упокоения, святый мученик Феодор радовашеся: огнем бо всесожегся, яко хлеб сладкий Троице принесеся. . Того молитвами, Христе Боже, спаси душы наша.

Кондак, глас 8

Веру Христову яко щит внутрь приим в сердце твоем, противныя силы попрал еси многострадальче: и венцем небесным венчался еси вечно Феодоре, яко непобедимый.

imageimage

Църквата празнува паметта на св. Теодор в деня, в който той пострадал за Христа - 17 февруари по гражданския календар (1 март стар стил). Но главният празник за него се извършва в първата събота от Великия пост (Тодоровден), за възпоминание на чудото, станало няколко десетилетия след неговата смърт.

image
Св. Теодор Тирон - мощехранителница

Царете Максимиан и Максимин, живели в началото на IV век, в своята ревност към езическата вяра заповядали християните да бъдат принуждавани да принасят жертви на идолите. В това време в град Амасий, в малоазийската област Понт, имало един млад войник на име Теодор Тирон. Когато началникът на полка искал да го принуди към жертвоприношение, Теодор му заявил, че е християнин и няма да принесе жертва на идолите. Той продължавал да изповядва Иисуса Христа като Бог Всевишни. През една нощ Теодор подпалил един от главните идолски храмове. Езичници го забелязали и донесли за него на градоначалника. Без всякакъв страх Теодор признал постъпката си и управителят заповядал да го бият. Но Теодор спокойно му отговорил: "Мъките, на които ме подлагаш, за мен не са мъки, защото имам пред себе си Господа Иисуса Христа. Ти не го виждаш, защото не гледаш с духовни очи". Управителят заповядал да отведат Теодор в тъмница, където бил подложен на жестоки мъчения. Но той само възкликвал: "Ще благославям Господа във всяко време, хвалата за Него е винаги в устата ми". Тогава управителят издал нареждане Теодор да бъде изгорен на клада.

Около петдесет години след смъртта на Теодор император Юлиан Отстъпник (332-363) управлявал във Византия. Той мразел християните и продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги подмами да ядат идоложертвена храна. За тази цел той заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена. Църковното предание разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: да си приготвят жито, то да им бъде храната. Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на Св. Ввеликомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.

“Действително историята на Свети великомъченик Теодор Тирон (което значи войн) е удивителна, разказва отец Васил Коцев. – Бидейки професионален военен, но по възпитание и убеждение – християнин, той твърдо се възпротивил срещу нечовешкото отношение по това време спрямо християнството. Изповядвайки дръзновено и неустрашимо своята вяра, Теодор Тирон бил подложен на страшни мъчения и завършил страдалческия си живот на кладата. Оттогава е причислен към великомъчениците за Вярата Христова. На този ден, припомняйки си неговия подвиг, ние като църква сме решили да посветим първата събота от Великия пост на Св. Теодор Тирон”

Празникът е известен и с много народни обичаи, свързани с верния помощник на човека – коня, вероятно и със спомена за конника Великомъченик Теодор Тирон. Столетия наред конят е бил и превозно средство, и работна сила, и е воювал. Обичта към него е дала навярно и народното определение “Конски Великден”. Още за празника от отец Васил Коцев:

“Традицията на нашия народ през вековете е наложила на този ден българинът да обърне повече внимание на конете – казва той. – Знаем, че държавата ни е създадена от прабългарите, които идват на коне от средноазиатските степи начело с великия хан Аспарух и знаем какво голямо значение е имал конят за този народ. Конската сила е представлявала военна тактика – изключително важна за решаването на битките. На този ден по традиция се правел преглед на конските сили, на въоръжението, на войската и потягане на армията, която в голяма степен е била конна. С времето народностната традиция след преминаването на дълъг исторически период е наложила на този ден да се правят “кушии“ или надбягвания с коне – един хубав обичай, запазен в някои краища на България и до днес.”

Светломира Иванова

 image

imageimage
image

Тодоровден е винаги в съботата след Сирни заговезни и с него завършва Тодоровата седмица. Празнува се в чест на конете, за да са здрави и да дават добър приплод. Според народните представи на този ден св. Тодор забивал копието си в земята, връзвал за него коня и отивал при Бога, за да моли за лято. Сутринта стопанките месят две погачи: св. Петка и св. Тудур; прекаждат ги, прекаждат също и вино и ги раздават по къщите. Хлябът (колач), наречен на св. Тодор, е начупен предварително на парчета и когато дават от него, стопанките процвилват като кобили и ритат. От този хляб се слага и в зоба на конете, за да са здрави и плодовити. Когато получат от питата и виното, съседите и близките благославят конете.

По-късно сутринта всички излизат извън селото, на равно място и там ергените се надбягват с конете си (кушия). Спечелилият кушията кон се окичва с венци, всички го съпровождат до дома му, а там го посреща мома с бяло котле, пълно с прясна вода и малко вино и му дава да пие. Вечерта в дома на победителя ерген се събират всички, черпят се и играят хоро. Докато момците се подготвят за състезанието, момите задължително измиват косите си, за да са гъсти и лъскави като конски опашки. Във водата слагат пъпки от дряновиците сурвачки, стъбла от къпина или билки. На зимния Тодоровден някъде подстригват за първи път момченцата. Вярва се, че по този начин измитите и подрязани коси ще израстват дълги и гъсти.

На този ден младите булки обличат сватбените си дрехи и отиват тържествено в черквата за първо причастие. Свекървите варят царевица и я носят, затисната с прясна питка. Младите булки се нареждат в редица, покланят се на свекървите си и изпълняват песен за св. Тодор. Обичаят завършва с общо хоро на булките, което често изпълняват боси. От този ден невестата вече може да меси хляб в мъжовата си къща, да го пече и да го раздава.

В някои краища родители, роднини и съседи отиват на гости в домовете на младите булки и носят подаръци. Празничната трапеза е от пита, супа от леща, чорба от гъби, картофи, варена царевица.

Празнуват всички именници.
Тодор - божи дар, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. doka - : )))
17.03.2008 16:27
Благоаря ти,Илка...! :)))
Бог да те благослови! :)))**
цитирай
2. анонимен - deeo
31.05.2008 09:41
много са хубави тези коне.обожавам конете
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090914
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар