Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2008 14:09 - Неделя на св. Мария Египетска - Петата неделя на Великия пост
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 5360 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2008 17:18


 image Светa Мария Египетска

† 522 година

Чества се на 1 април
и в Петата неделя на Великия пост

image

Тропар, глас 8

В тебе, мати, известно спасеся еже по образу: приимши бо крест, последовала еси Христу, и деющи учила еси презирати убо плоть, преходит бо: прилежати же о души, вещи безсмертней, темже и со ангелы срадуется, преподобная Марие, дух твой.

Кондак, глас 4

Греха мглы избежавши, покаяния светом озаривши твое сердце славная, пришла еси ко Христу: сего всенепорочную и святую матерь молитвенницу милостивную принесла еси. Отонудуже и прегрешений обрела еси оставление, и со ангелы присно срадуешися.

imageimage ***

image
13.04.2008 

Приближавайки ни до времето на Страстната седмица, на днешната пета неделя на Великия пост, Светата Църква ни припомня за великия покаен подвиг на св. Мария Египетска (за животът на тази дивна праведница можете да прочетете тук).  

По-надолу ви предлагаме проповед на светителя Димитрий Ростовски за днешния празник. Тя отговаря и на някои твърде важни въпроси, относно Покаянието и светото Причащаване, които си задаваме днес: 

„Нашето недостойнство е двояко: недостойнството на истинно каещите се и недостойнството на неистинно каещите се или на тия, които изобщо не се каят, нито пък искат да се каят.

Недостойнството на тия, които истинно се каят, се удостоява с Божествено Причастие за прошка на греховете. Защото недъгавите имат нужда от цяр според Христовите слова: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните” (Мат. 9:12). А недостойнството на ония, които лъжовно се каят или изобщо не се каят не се удостоява с Божественото Причастие, защото писано е: „не давайте светинята на псетата” (Мат. 7:6). Кой е тоя, който истинно се кае, и кой е тоя, чието покаяние е лъжовно?
image
Лъжовно се кае всеки, който неискрено изповядва греховете си Богу пред духовния си отец, но ги укрива, или, макар и искрено да ги изповядва, не скърби за стореното зло. Ако и да скърби малко, но няма в сърцето си твърдо намерение, не дава твърдо обещание да не се връща към предишните грехове, но очаква и желае да върши същото - такъв не е достоен за Божественото Причастие и да не дръзва да пристъпва към Причастие, защото яде и пие своето осъждане и както в Иуда, така и в него след хляба ще влезе сатаната. Истинно се кае този, който изповядва греховете си, скърби за тях и полага твърдото намерение, в надежда на Божията помощ, да не се връща към предишните си дела, но всячески да страни от тях. Такъв, даже и да е съвсем недостоен, се удостоява както с Божието милосърдие, тъй и с Божественото Причастие.

imageПример за такова удостояване при несъвършено достойнство е преподобната Мария Египетска. За нея се пише, че в греховния си живот била толкова недостойна за Божията милост, че и храмът Божий не искал да я пусне в себе си, което тя самата по-късно открила на преподобния Зосима с думите: „Когато моят грешен крак се докосна до църковния праг, църквата всички приемаше, а мене, окаяната, не приемаше, но някаква Божия сила ми пречеше да вляза, подобно на множество воини, поставени да вардят портите”. И когато тази грешница при цялото си недостойнство положила в сърцето си, пред иконата на пречистата Дева Богородица, начало на едно истинско покаяние, намерение и обет никога вече да не се връща към греха, тозчас църквата не само я приела в себе си, но и вечерта на същия ден тя се удостоила да приеме Божествените Тайни на Господните Тяло и Кръв в Предтечевата църква край река Иордан, за което подробно се говори в житието на преподобната. Ето, виждаме - не е възмездила с дела на покаяние греховете си, не се е докоснала още до пустинните скърби и постническите подвизи, едва ден е минал откак е оставила скверното житие, а вече не се отнема от нея, истинно каещата се, Господнята чаша.

Има грешници, които, макар и не веднага, се вдигат от греховния сън и полагат начало на истинно покаяние с Божията помощ; преломяват те веднъж завинаги своя зъл греховен навик, захвърлят го и плюят върху него, и от тоя миг вече никога не се връщат назад, но цели се предават на това да се очистят с покаяние от всяка сквернота на плътта и духа и дори до края си да живеят в чистотата, придобита чрез покаянието. Такива, питам, на кое място сред светците са достойни да застанат?

Нека всеки съди, както иска, аз пък не се срамувам да поставя такъв в лика на девствениците, и да го запиша наедно с девствените - сам свети пророк Иеремия подкрепя и наставя ръката ми, понеже в неговата книга чета, че Бог си избра Израиля, както мъж невеста за брачно съжителство; а Израил, като поживял немного време в единомислие с Бога, се развратил и прелюбодействувал, кланяйки се на езическите божества. И Бог увещава Израиля, а с него и всеки сегашен грешник, с такива слова: „но ти имаше чело на блудница и не поиска да се усрамиш. Поне сега викни към Мене: Отче мой и Наставниче на моето девство!” (Иерем. 3:3-4 според Вулгата). Да вникнем в това: едно и също грешно лице е наречено блудница и девица: чело, казва, имаше на блудница - ето я блудницата, и после: въззови ме, Отче и Наставниче на моето девство - ето я девицата. Първо блудница, а после - девица. Защо? Защото чрез истинното и дълго покаяние се обновява честността на девството.

Ако желаете да узнаете това по-ясно, слушайте! Знаете ли кой най-отблизо следва Христа, нашия Господ? Най-близко след Христа върви или апостол, или девственик – отблизо Го следват апостолите, на които Той каза: вървете подире Ми; отблизо го следват и девствениците, както ги видя светият девственик Иоан Богослов, който за тях написа: „тия са, които вървят след Агнеца, където и да отиде” (Откр. 14:4). Зад Христа, следователно, е мястото на апостолите и девствениците. Но да си припомним тук и евангелската грешница, която застана отзад при нозете Му и почна да ги облива със сълзи (Лука 7:38). Свети апостоле Петре, горещи ревнителю Христов! Отблъсни блудницата от Христовите нозе и от мястото, където стоите вие, Христовите следовници – бягай смрад греховна от извора на чистотата! Ала Петър не й забранява да стои на апостолското място и да докосва Христовите нозе. Свети Иоане, Богослове и девствениче, поне ти прокуди блудницата от мястото на девствениците, зад Христа, да не стои скверната там, където стоят нозете на девствени люде! Но и светият Богослов й отстъпва своето място на девственик.
 
Дълго се чудех и недоумявах, защо грешницата бе оставена не само безбоязнено, но дори смело да стои на мястото на апостолите и девствениците и да докосва Христовите нозе, докле научих причината от светия Златоуст, който говори за тая жена следното: първом жената бе блудница, а сега - девица, сестра Христова, невеста на Словото. Стой сега, о жено, която истински се каеш, стой смело на мястото на апостолите и девствениците! Защото подир твоето дълговременно нечисто житие, чрез внезапна промяна и истинско покаяние ти си станала девица, сестра Христова, невеста на Словото. И вие, останалите грешници, ако и не тъй бързо, но истински и безвъзвратно, обърнете се към покаяние - ще бъдете, казвам ви, в лика на девствените и със самите свети апостоли.

И какво още да кажа? Какво ли по-дивно, по-достойно за почит, по-преславно да кажа от това, че чрез истинско покаяние дори и грешниците се вреждат в лика на светиите! А вие, правоверни слушатели, които внимателно слушате думите ми, разберете, че всичко това ви казвам за духовно утешение, та да не се отчайвате за спасението си, намирайки се в много грехове, но да се вдигнете скоро, като от сън, от вашите грехове, и, като се покаете истински, да се удостоите да бъдете заедно с всички светии, което дано и всички се сподобим да получим. Амин.”

Проповедта на св. Димитрий Ростовски е взета от „Православна Беседа”.


Ред. – Владимир Дойчев


Тагове:   неделя,   Мария,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. anabel4o - Беше ми много интересно! Не позн...
13.04.2008 15:28
Беше ми много интересно! Не познавах тази светица, но историята й ме трогна. Благодаря ти за урока!
цитирай
2. анонимен - негоден
13.04.2008 18:58
Благодаря
цитирай
3. yuliya2006 - До анонимния умник. Негоден и тя е ...
13.04.2008 22:25
До анонимния умник.

Негоден и тя е била негодна, но ето идва един ден и го разбираш и търсиш онзи път в пустинята. Път , в който търсиш и откриваш истините а не илюзиите и да им ставаш роб. Но не се луташ между деня и нощта, между агонията на суетата а си на ти със себе си. И най-важното не си сами и си обичан и си спокоен.
Желая ти го, защото точно на теб ти е най-нужно точно в този момент, сигурна съм защото те познавам.
с обич за теб и за автора на постинга ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. miraculousreligion - Джули, мислиш ли че не го знае,
14.04.2008 17:32
просто е необходимо да нагруби.
Бог да благослови враговете ми!
Бог да благослови народа на България!
Бог да благослови приятелите ми!
Бог да благослови семейството ми!
Амин!
цитирай
5. анонимен - негоден
16.04.2008 19:27
Съжалявам, ако по някакъв начен съм ви навел на мисълта, че искам да нагрубя някаго. Просто исках да благодаря за хубавият разказ за св. Мария Египетска. "Негоден" е ник, който употребявам само и единствено по отношение на себе си и то рядко, защото нямам навика да пиша във форуми.
Още веднъж извинявайте ако съм ви изкушил да направите крайна оценка, не е било нарочно.
Желая ви спасително и покайно довършване на Великия пост и радостно посрещане на Светлото Христово Възкресение.

П.П. Не мисля че в нека "негоден" има нещо лошо, християнският идеал е твърде висок, за да се чувстваме "годни". Забележете как говори за себе си и самата св. Мария Египетска, въпреки че е достигнала такова съвършенство, че в молитвата си се издига във въздуха и върви по водата. По скромното ми мнение именно осъзнаването на нашата негодност, греховност или както и да го наречете е първата стъпка към пустинята, за която говорите по-горе.

Благодаря за доброто отношение въпреки неприятното впечатление, което съм ви направил с написаното от мен първия път. Още веднъж ви желая да прекарате по примера на св. Мария Египетска Страстната Седмица, за да можете като нея да се причастите с Пречистите Христова Тайни за опрощаване на греховете и вечен живот.

П.П.П. Послеписът ми стана по-дълъг от главната част :) както виждате съм негоден дори да напиша нещо. :)
цитирай
6. анонимен - AKEZmqWR
26.10.2012 20:09
zt9SCI <a href="http://pxiwdgqcapua.com/">pxiwdgqcapua</a>, [url=http://moksqomdmrrb.com/]moksqomdmrrb[/url], [link=http://lfmgooktjhgi.com/]lfmgooktjhgi[/link], http://zvxtgamuyxmc.com/
цитирай
7. анонимен - eRxoagCV
27.10.2012 09:29
pULtlw <a href="http://msednosplpdq.com/">msednosplpdq</a>, [url=http://lzbvjehiosah.com/]lzbvjehiosah[/url], [link=http://xfmnmhybrzml.com/]xfmnmhybrzml[/link], http://eqbqaypaenon.com/
цитирай
8. анонимен - VHHLFIGZMfzyLtlhrXa
27.10.2012 20:55
B7QYAW <a href="http://snqgwcrnemhz.com/">snqgwcrnemhz</a>, [url=http://litqwogmtyxx.com/]litqwogmtyxx[/url], [link=http://hsotsgnbxcev.com/]hsotsgnbxcev[/link], http://phrviaxlerew.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2091078
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар