Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2008 07:03 - Света Четиридесетница - Лазарова събота, Лазаровден
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 4436 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2008 07:50


 image

Света Четиридесетница - Лазарова събота, Лазаровден

Празнува се ден преди Вход Господен в Иерусалим (Връбница, Цветница)

Празнични песнопения Тропар, глас 8

Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха,
тогава злочестивият Иуда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше
и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии.
Виж, любителю на богатства, този, който заради тях се обеси.
Бягай от ненаситната душа, която се одързости да направи това на Учителя.
Господи, Който си благ към всички, слава на Тебе.

Тропар, глас 1

Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя,
из мертвых воздвигл еси Лазаря, Христе Боже.
Темже и мы, яко отроцы победы знамения носяще,
Тебе победителю смерти вопием:
осанна в вышних, благословен Грядый во имя Господне.

За да увериш в общото възкресение,
преди Твоите страдания от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже.
Затова и ние, които носим като децата знамената на победата,
на Тебе, Победителя на смъртта, викаме:
Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!

Кондак, глас 2

Христос, Който за всички е радост, истина, светлина, живот и за света възкресение,
поради Своята благост се яви на тези, които са на земята,
и стана първообраз на възкресение и на всички дава божествена прошка.

Господи, глас Твой разруши адово царствие
и слово власти Твоея возставило из гроба четверодневного,
и бысть Лазарь пакибытия спасительное проображение:
вся возможна Тебе, Владыко, всех Царю. 

image
Праведният Лазар в Лоно Авраамово (Лук. 16:19-31), обкръжен от душите на праведниците.
Фреска от 1316-1318 г. в Църквата Хора (Кахрие Джами) в Константинопол. 

ЛАЗАРОВА СЪБОТА. ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ПРАВЕДНИЯ ЛАЗАР


  Богослужението на Лазаровден е вълнуващо и тържествено. Евангелието от Йоана разказва как в последните дни на своя живот Христос възкресил умрелия Лазар, брата на Марта и Мария, които живеели във Витания. Господ обичал това семейство и често гостувал в техния дом. Но ето че Лазар се разболял и умрял. Минали четири дни след неговата смърт, когато Христос пристигнал във Витания и като застанал пред пещерата, където бил погребан Лазар, казал: "Дигнете камъка". После Иисус вдигнал очи към небето с думите: "Отче! Благодаря ти, че Ме послуша". И едва тогава изрекъл със силен глас: "Лазаре, излез вън!" И от пещерата излязъл умрелият Лазар, с повити ръце и крака в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. И Иисус казал на хората: "Разповийте го и го оставете да си ходи".

   Вестта за това чудо като гръм се разнесла по Юдея.
   Именно след възкресението на Лазар първосвещениците и фарисеите вземат окончателно решението да убият Иисус. Идва тяхното време. Настъпва властта на тъмнината, а заедно с нея и последните дни от живота на Спасителя. 

Пренасяне мощите на праведния Лазар Четиридневни

Пренасянето мощите на праведния Лазар Четиридневни, епископ Китийски, е станало през IX век. Светият праведен Лазар, брат на Марта и Мария, живял във Витания, недалеч от Йерусалим. Лазар бил фарисей, син на Симеон (Мат. 26:6). По време на Своя земен живот Господ Иисус Христос често посещавал дома на Лазар, когото обичал много и наричал свой приятел ( Йоан 11:3; Йоан11:11), а когато Лазар умрял и вече четири дни лежал в гроба, Христос го възкресил от мъртвите ( Йоан 11:17-44).
  Църквата отбелязва възкресението на Лазар в събота на шестата седмица от Великия пост, наречена Лазарова събота. Много юдеи като чули за това, идвали във Витания, за да се уверят в действителността на това велико чудо, и ставали последователи на Христос. За това първосвещениците искали да убият Лазар. Праведният Лазар се споменава в Новия завет още веднъж: когато 6 дни преди Пасха Христос отново отишъл във Витания, там бил и възкръсналият Лазар (Йоан 12:1-2; Йоан 12:9-11). След възкресението си Лазар живял още 30 години, служил като епископ на остров Кипър, където разпространявал християнството, и там мирно починал.

След като бил възкресен от Христос, преследван от евреите, Лазар се отправил към остров Кипър. Там той живял още 30 години. През 45 г. срещнал на острова апостолите Павел и Варнава, които го ръкоположили в сан епископ на Китион. Богородица го дарила с омофор, изработен от нейните ръце.
Именно там, в Китион били открити и светите мощи на епископ Лазар. Те лежали в мраморен саркофаг, на който било написано: "Лазар Четиридневен, приятел Христов". Византийският император Лъв Мъдри (886 - 911) заповядал през 898 година мощите на Лазар да бъдат пренесени в Константинопол. Оттам те били отнети от франките и пренесени във Франция, Марсел.

image
На мястото, където били намерени мощите на епископ Лазар, императорът през 886-912 г. основал църква, посветена на Свети Лазар. През 1972-1973 г. по време на реставрационни работи под олтара била открита малка пещера, а в нея саркофаг с мощи. Предполага се, че това е саркофагът на Св. Лазар и част от неговите мощи. По всяка вероятност, те не са били пренесени изцяло в Константинопол.

   В продължение на столетия от своето съществуване църквата "Свети Лазар" в Ларнака (днешното име на Китион) е претърпявала доста изменения. В нея освещавали своите мечове и получавали благословение кръстоносците. Колонадата на църквата са от XVIII в., а килиите и камбанарията от XIX в.

   Ларнака е първият кипърски град, паднал под турско владичество. Макар всички паметници и църкви оттогава да се смятали за турска собственост, православните християни имали право да извършват богослужения. По това време католическите църкви били превръщани в джамии. Православни и католици заедно успели да откупят църквата "Свети Лазар" от турците и започнали да извършват богослужения в нея. Лявата половина била ползвана от католиците. И до днес там се намира католически кръст и древен резбован иконостас в стил барок от XVIII в. Най-известната икона в църквата, изобразяваща Св. Лазар след възкресението, е от XVI в. и се намира на една от колоните на църквата, недалеч от входа. В деня на св. Лазар тя се изнася от църквата и участва в празничното шествие.

Днес, заедно с още 17 църкви и манастири в Кипър, запазени през вековете, църквата "Св. Лазар" се намира под защитата на ЮНЕСКО. 

Витания — селище близо до Йерусалим в полите на Елеонската планина по пътя от Ерихон за Йерусалим. Споменава се често в новозаветната история. Според нея тук е живял Лазар, когото Исус възкресява, оттук Исус предприема тържествено шествие в Йерусалим, оттук се възнася на небето. Днес бедно селище на име Ел-Азариех.

Китион - третият по големина град в Кипър, наричан днес Ларнака. Историята на града е свързана с такива имена като Св. Лазар, възкресен от Иисус Христос, философа Зенон Китионски, основател на школата на стоиците, и Китим – внук на Ной, който според преданието е основател на града. 
image
http://www.creationism.org/images/DoreBibleIllus/dore_ru.htm

Климент Охридски
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ЛАЗАРОВО
 

Ето, светлозарното тържество идва по-напред, като ни показва образа на Христовото възкресение. Ето,  светлозарният празник на Лазар възсия, очертавайки Христовите чудеса. Ето, възкресението на Лазар, станало на четвъртия ден след смъртта му, носи плодовете на Христовото възкресение, станало на третия ден. Ето, вторият предтеча, Лазар, се яви на тези, които седят в мрак и смъртна сянка, възвестяващ светодателя и спасителя Христа. Днес се разкри първата причина за унищожаването на ада. Днес Христос изпълва целия свят с най-дивни чудеса. Днес той, като свърза силата на смъртта, възкресява мъртвец, лежал четири дни в гроба. Днес той предначертава образа на своето пресветло Възкресение, като го разкрива на учениците си и на целия свят чрез този вече четиридневен мъртвец. Днес юдеите, дошли при гроба на Лазар, като за свидетелство се събраха, та виждайки божествената сила на Христа и властта, която той има над живите и над мъртвите, да не започнат да казват: "С каква личба ще ни докажеш, че имаш власт тъй да постъпваш?" Но те трябваше да видят неговата сила и божествена власт и да бъдат готови да повярват в Христовото възкресение. Тъй че с това чудо той повече искаше да убеди народа и да увери учениците си и в своето възкресение. 

Исус беше отишел в Юдея, та смъртта на Лазар да се случи по време на неговото отсъствие, за да не кажат някои, че някак привидно той го е умъртвил и след това пак го е привдигнал, но да бъдат очевидци на смъртта на Лазар, на погребението му и на възкресението му, както евангелист Йоан ясно съобщава това, като казва:
       Беше болен някой си Лазар, от Витания, когото Исус обичаше. Сестрите на Лазар изпратиха да му кажат: "Господи, ето оня, когото обичаш, е болен!" А Исус рече: "Тая болест не е за умиране, а за слава божия, за да се прослави чрез нея син божий." И престоя два дни в мястото, където се намираше. И каза на учениците си: "Лазар, нашият приятел, е заспал; но да отидем при него, за да го събудя." А учениците му рекоха: "Господи, ако е заспал, ще оздравее." Те помислиха, че говори за сънно заспиване. Тогава Исус им рече направо: "Лазар умря; но радвам се за вас, че ме нямаше там, та да повярвате; но да идем при него и ще го възкреся." А Тома, наричан Близнак, каза: "Господи, сега юдеите искаха с камъни да те убият и пак ли там отиваш?" Исус пък отговори: "Нали дванадесет часа има един ден? Който ходи нощем, препъва се, защото светлината не е в него. А който ходи денем, не се препъва." Аз съм светлина за целия свят и който върви след мене, не ще се препъне." Това като каза, Исус дойде във Витания и намери, че Лазар е вече от четири дена в гроба. Марта го посрещна, падна при нозете му и каза: "Господи, да беше тук, нямаше да умре брат ми Лазар. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, ще ти даде Бог." А Исус й рече: "Брат ти ще възкръсне." Марта му каза: "Зная, Господи, че ще възкръсне при Възкресението, в последния ден." Исус й рече: "Аз съм Възкресението и животът. Само вярвай и ще видиш славата божия!" А тя, като се затече, повика скришом сестра си Мария и рече: "Учителят е дошел и те вика." А тя, щом чу, стана бързо и излезе тичешком. Юдеите, които бяха дошли при тях да ги  утешават за брата им, като видяха, че Мария стана бързо и се затича, отидоха подире й, защото мислеха, че тя отива на гроба да плаче. Исус, като я видя да плаче и дошлите при нея юдеи да плачат заедно с нея, смути се, просълзи се и - като че ли незнаещ - питаше: "Къде го положихте?" А това беше пещера, и камък стоеше отгоре й. Исус веднага им заповяда да вдигнат камъка. Сестрата на умрелия, Мария, му каза: "Господи, какво искаш? Та той вони вече; защото е от четири дни в гроба." Исус й рече: "Всеки, който вярва в мене, и да умре, пак ще оживее. Само вярвай, и ще видиш славата божия, защото за това дойдох - за да владея и над живи, и над мъртви." Мария му каза: "Вярвам, Господи,  че ти си Син Божий, по свое благоволение въплътил се заради нас, та тия, които са в мрак, да видят светлина." Исус пък, като ни показа пример - от небесния Бог да измолваме  всеки дар, - издигна очи към небето и каза: "Отче, благодаря ти, че винаги ме слушаш; но това казах сега заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че ти си ме пратил." Като каза това, Исус извика с висок глас: "Лазаре, излез вън!"  И при този пресвят глас мъртвецът веднага стана, след като разкапващата се плът се обнови. Исус им заповяда да разповият овързаните му ръце и нозе. А народът, който беше там, като видя това дивно чудо, всички като с една уста прославиха Бога и казваха: "Наистина Божий син е този!" И повярваха в него.
       Древният враг, дяволът, ожесточи сърцата на противниците. Те казваха: "Ако този не бъде умъртвен, то целия свят ще повярва в него." И веднага се събраха първосвещениците и книжниците и направиха съвещание против него -  да убият не само Исуса, но и Лазаря, понеже поради него мнозина повярваха в Исуса Христа.
       Заради това ли, о беззаконници, вие станахте законоучители, за да въставате против законодателя? Поради това ли се разбунтувахте срещу Бога, понеже ви освободи от египетското робство, като наказа фараона с много бедствия? Затова ли, о, беззаконници, ковете коварствата против него, защото ви проведе чудно през Червено море и ви хранеше с небесна храна в пустинята четиридесет години? А вие сега и измамник го нарекохте,о, престъпници, защото и мъртвец ни възкресява, и всякакви изцерения извършва. Затова ли казвате: "Лъжец е." А когато ви пращаше манна от небето - тогава го благославяхте. Не се ли срамувате, законопрестъпници юдеи! Вместо похвала коварство ковахте срещу своя творец. А трябваше да му отдадете хвала и чест, виждайки, че той възкресява мъртви, дарява на слепите светлина, изгонва бесове, изцерява всякакви болести -  този, който дойде да спаси човешкия род. 

Но нека оставим настрана юдейското беззаконие и безумие и да възхвалим благочестието на Лазар, Христовия приятел.
       Лазар стана свято жилище на пресветия дух.
       Лазар - красива издънка от божията градина!
       Лазар - медоносна капка от божията премъдрост!
       Лазар - извор на духовна благодат!
       Лазар - неувяхващ цвят от райската градина!
       Лазар - високолетящ  орел на висшата премъдрост!
       Лазар - съкровищница на божието гостоприемство, изпълнена с обич към бедните!
       Лазар - втори предтеча за тези, които седят в мрак и в смъртна сянка!
       Лазар - лют посрамител на адовата сила!
       Лазар - мил любимец на Христа!
       Лазар - пръв предобраз на възкресението на Христа на третия ден!
       Лазар - светлозарен съобщник на ангелите!
       Лазар - строг изобличител на юдеите!
       Множеството люде, като видяха Лазар, възкръснал от мъртвите на четвъртия ден след неговата смърт, повярваха в Годпода и му отдадоха дължимата почит като на свой творец. Едни постилаха дрехите си по пътя; други пък кършеха клонки от дърветата и викаха заедно с децата: "Осанна! Благословен е идещият в името Господне, царят израилев! Мир на земята и слава във висините!"
       Благословен е този, който дойде да обнови човешката природа и да спаси погиналато. Осанна във висините на Бога, прославян в три лица заедно - на Отца и на Сина, и на Светия Дух, сега и всякога, и вовеки.
    



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. georgiev - Прекрасна статия! Нека милостта на ...
19.04.2008 16:14
Прекрасна статия! Нека милостта на нашия Господ Бог Творец и Спасител Иисус Христос да бъде винаги с нас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2101401
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар