Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2008 06:52 - 11 ЮНИ - СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРНАВА И ВАРТОЛОМЕЙ
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове:
0



На този ден Православната църква чества свети апостоли Варнава и Вартоломей
  image              
   Св. Апостол Варнава, който изпървом се наричал Йосиф или Йосия, се родил в о-в Кипър. Родетелите му били богати евреи от Левиевото свещенническо коляно.Те пратили младия си син в Йерусалим, да се учи у знаменития тогава законоучител Гамалиил. Заедно с него се учел друг млад евреин на име Савел, с когото Йосиф се сприятелил. В същото време Спасителят започвал Своята проповед.Той бил дошъл от Галилея в Йерусалим и множество народ вървял подире Му , желаейки да чуе Неговото слово , и да види чудесата Му. Йосиф видял Спасителя, и станал един от Неговите ученици.

                    Преданието говори ,че Йосиф бил дошъл при сродницата си Мария( майката на йоан, наричан Марко – еден от 70 –те ученици) и й казал: “ Дойди и виж Оня, Когото нашите бащи желели да видят ! Пророкът Иисус от Назарет Галилейски учи в храма,и прави големи чудеса, и мнозина мисляд ,че той е очаквания Месия” Мария бързо станала и отишла в храма, където Иисус проповядвал на народа. Тя паднала в нозете Му и казала : “Господи, ако съм намерила милост у Тебе, дойди в дома на Твоята рабиня,и със своето дохождане благослови домашните ми !” .

                  Господ Иисус, като видял вярата й , влязъл в нейния дом и благословил всички, които се намирали там.От тогава младият Йосиф вече постоянно вървял подир Иисуса Христа.Когато Господ избрал 70-те ученици,и им препоръчал да да проповядват Неговото слово,Йсиф бил в това число и апостолите започнали да го наричат Варнава, Което означавало- син на утехата. След Възнесение Господне, когато апостолите, изпълнени със Светия Дух, живели заедно в Йорусалим в единодушие и любов.

                  Варнава продал имота си, донесъл парите на апостолите, и заедно с тях проповядвал Словото Божие. В това време, както говори преданието, той често се срещал с предишния си другар Савел, който ненавиждал Христовата вяра и преследвал вярващите. Мъчно било на Варнава за ожесточението на Савел, и се стремял да го спечели за Господа Иисуса Христа.

                  Често Варнава тъгувал за упорството на бившия си другар, когото той нежно обичал, и молел Бога да просветли душата му със светлината на истината. Варнава бил щастлив да срещне Савел,който от гонител на Христовите последователи, станал ревностен проповедник и разпространител на новото учение. Словото Божие бързо се разпространявало.Самото гонение допринесло за това, понеже вярващите се се пръснали по разни градове и навсякъде проповядвали Евангелието Варнава утвърждавал новообълнатите във вярата, понеже както говори Писанието, Варнава бил мъж добродетелен и изпълнен със Дух Светий и вяра( Деян.ап.11:24).

                   Господ благословил трудовете му и вярващите се умножавали всеки ден.Варнава повикал при себе си , своя другар Савел.Те се трудели заедно и прекарали една година в Антиохия, където повярвалите започнали да се наричат първи – Х РИКТИЯНИ.

                  В ТОВА ВРЕМЕ СЕ ПОЯВИЛ ГЛАД В Юдея.Антиохийските християни събирали средства и пратили Варнава и Савел с тая помощ при страдащите братя.След като изпълнили поръчението се върнали,като взели със себеси племенника на Варнава- Йоан –Марко. Апостолите Варнава и Павел проповядвали Божието слово в много градове на Мала Азия.Отправили се и продължили нови пътешествия.Павел с новия си ученик Сила , се отправили в Дервия и Листра, а Варнава взел Марко и отплувал за Кипър.Там Варнава продържил наченатото дело.

                   После той посетил Италия, бил в Рим,и турил началото на Християнската Църква в град Милано. След това Варнава се върнал в Кипър. Там се породила злоба от живеещите евреи, той предчуствал , че тук ще приеме своята мачиническа смърт.Той се простил с вярващите и се отправил в събрънието на евреите, за да им проповядва.Те яростно се нахвърлили против него и то умили с камъни.След това поискали да изгорат тялото му ,но то естанало нетленно.и било погребано от Марко.Мощите на св.Варнава били открити в края на пети век , на остров Кипър бил построен храм в негова чест. 

                                           *                   *                       *

                  Свети апостол Вартоломей се смята от някой църковн историци за едно е също лице с Натанаил,когото апостол Филип довел при Иисуса Христа (виж Йоан1:45-51). Вартоломей бил в числото на 12- те апостоли, които вървели подир Иисуса Христа, и на които Господ дал сила да изцеляват болести и да правят чудеса чрез Неговото име .

                  След слизането на Светия Дух , когато апостолите тръгнали да проповядват Евангелието, на Ватоломей се паднал жребият да отиде в источните страни, където отишъл и апостол Филип.Веднъж,когато те проповядвали отделно в градовете на Мала Азия,Вартоломей получил откровение , че Филип търпи притеснения и оскърбления , и Господ му заповядал да отиде да му помогне. Вартоломей се вслушал в това внушение и оттогава вече не се разделил с Филип до смърта му.И делял с него трудове и опасности.Те били придружавани от Филиповата сестра Мариам. Всички те усърдно проповядвали словото Божие,и с търпение понасяли гонения и страдания.

                   Във Фригийския град Йерапол, идолски жреци възбуждали против тях власта и народа, и поискали тяхната смърт.Св. апостоли били разпнати на кръст.Но изведнъж се появила страшна буря със земетресение.Изплашения народ поискал освобождението им. Престарелия Филип вече предал Богу дух ,като се молел за своите мъчители, а Вартоломей бил снет жив от кръста.Той заедно с Мариам погребали Филип, след това кръстил повярвалите , поставил епископ благочестивия старец Стахий, а той се отправил към Индия.

                   Според преданието привел Евангелието на индийски език. След това апостол Вартоломей посетил Армения, където обърнал към християнство много езичници, и чрез Божията сила правел чудеса.Дъщерята на царя била много болна.Св. Вартоломей я изцерил и царят от благодарност му подарил няколко камили , натоварени със скъпи дарове.Апостолът върнал всички дарове и казал: “Не с тия неща аз търгувам, но гледам да придобия човешки души.Ако тях придобия и ги представя на господ, то добър търговец ще бъда пред Него.” Царят приел светото кръщение.С него се кръстили и голям брой негови поданници.

                    В град Албанопол идолските жреци подбудили против ап. Вартоломей жителите. Апостолът бил разпнат на кръст с главата надолу, одрали кожата му ,и му отсекли главата с меч. Християните снели от кръста тялото иго сложили в оловен ковчег.По – късно мощите на Св. ап.Ватоломей Били пренесени в неаполския град Беневеит,а след това в Рим. Пренасянето на мощите се празнува на 25.08.



Тагове:   юни,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2103978
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар