Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2008 06:22 - ИЗГУБЕНАТА ВРЪЗКА
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 1457 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2008 06:27


ИЗГУБЕНАТА ВРЪЗКА image
image
Емил Бонев, снимка

Имало едно момченце, което било много любопитно към света, задавало въпроси за всичко и не спирало да пита... защо водата лекува, а защо сградите са срутени, какво е това място, кой живее тук?... Питало момченцето и колкото повече отговори получавало, толкова повече се увеличавали въпросите. А мястото, където се намирало, криело много отговори и все оставали хиляди незададени въпроси... Така може да започне всяка приказка, но нашата не е от обичайните, тя е за вярата и пътищата към нея.

Въпросите
Мястото, където се намира малкото момче, е един манастир, но по-различен от останалите манастири. Там всеки оставя по нещо от себе си и взема друго, което е много по-ценно от всички съкровища, взема частица надежда. Там те посрещат като близък, гощават те с чорба от коприва, развеждат те и ти помагат да намериш отговорите. Онези, които вечер, докато затваряш очи, си задаваш, но сънят и умората някак избутват, за да останат за следващата вечер, и така дълго време. А на това място отговорите са навсякъде – в процепите на кирпичените зидове, в празната църква, в подрънкването на хлопките на биволите, в предметите от друго време. Затова е различно, защото за хората в манастира е важно всеки да научи отговорите, за да се върне на пътя, който е изгубил, или да продължи по него, убеден, че той е верният.
Но и други въпроси бушуват в главата ти докато стъпваш сред купчините от камъни и полусрутени сгради, а те са по-страшните - защо това място се руши, защо никой не помага за възстановяването му, как нехайството е успяло да стигне и дотук и дори, седнало на отсрещния хълм, да се смее с беззъбата си уста над поредното свое завоевание. Въпроси не от приятните, но пък дошли от живота.
Отдалечен от населени места, манастирът сякаш иска да избяга от хората, от техните прозаични тревоги и притеснения, да се отърси от лицемерието и да остане насаме с вярата, за да я запази. А хората пак идват при него, изкачват стръмните каменни улици на селото, карат по прашния път през гората, та чак да входа на манастира. Пак търсят опора и наливат от лековитата вода в аязмото, измиват личицата на децата си и си тръгват. Сякаш и те бързат да избягат, за да не ги застигне разрухата, унищожила красивите чардаци и дървените стъпала. А манастирът остава там да чака следващите и да се руши, разчитайки на милостта на времето и на някои добри хора, които отделят по-малко, за да помогнат за неговото възстановяване.

Още по темата - в брой 163 на списание За ХОРАТА


Автор : Елеонора Гаджева
Дата : 14.06.2008


Тагове:   връзка,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2103479
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8370
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар