Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2008 08:26 - Игуменът на Троянския манастир на съд за дискриминация
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 2245 Коментари: 2 Гласове:
0



Институции вземат на прицел поп грубиян Игуменът на Троянския манастир на съд за дискриминация Синодът не знаел, че Теодосий пъди инвалидите от храма СИЛВИЯ Николова image Снимка Монитор

Троянският манастир печели завидно от поклонници и туристи, но за достъпна среда игуменът му Теодосий не е дал нито лев.

Няколко институции и правозащитни организации вземат на прицел игумена на Троянския манастир Теодосий заради грубиянското му отношение към инвалиди, стана ясно вчера.
"В понеделник внасяме жалби в прокуратурата и в Комисията за защита от дискриминация, съдебното дело няма да му се размине", съобщи за "Монитор" Капка Панайотова - председател на сдружението "Център за независим живот. " Потърпевшите също могат да внесат граждански искове", добави тя.
Теодосий напъдил от обителта група младежи на инвалидни колички, като им заявил, че Троянският манастир не е за сакати. С крясъци: "Колелетата вън! Грешници, изкупувате чужди грехове", той натирил младежите и девойките от храма. Те желаели само да се поклонят на чудотворната икона на Богородица, но заради състоянието си останали приковани в количките си. До черквата няма специален подстъп за достъп на хроми, а самият двор, настлан с калдъръм, се преодолява трудно и от здрав човек.
"Смаях се, като научих за възмутителното отношение на игумена Теодосий, коментира за "Монитор" председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. - Ако центърът не беше решил да ни сезира, ние щяхме да се самосезираме. Започваме проверка, щом получим жалбата в понеделник и ще се произнесем съвсем скоро", добави той.
Теодосий може да отнесе глоба от 2000 лв., а на манастира да се връчи предписание за създаване на достъпна среда. Това предвижда Законът за хора с увреждания. Ако то не бъде изпълнено в срок, глобата е от 5000 до 10 000 лв., при повторно неизпълнение скача до 20 000 лв. Нормативният документ задължава всички работодатели и ръководители да създават достъпна за инвалиди среда до фирмени здания и обществени сгради.
"Независимо че църквата е отделена от държавата, манастирът е обществено място и подлежи на санкции, още повече че хората с увреждания се нуждаят най-много от духовни грижи", коментира Кемал Еюп.
Не мога да кажа нищо, Светият синод не заседава в момента. Ако постъпи жалба, ще обсъдим случая и ще видим истина ли е това, което говорят хората, коментира с видимо неудоволствие неговият говорител - Русенският митрополит Неофит. След упорито настояване за това какви наказания предвижда уставът на Българската православна църква за подобни своеволия, той отрони: "Забележка, глоба или запрещение за свещенослужение." Репортерска проверка на "Монитор" обаче установи, че в последните десетина години синодалите не са наложили нито веднъж поне една от изброените санкции.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. cucu - Вярвам в Бог,
06.09.2008 15:28
но институцията на църквата нещо трудно я понасям. И по-конкретно бялото духовенство...
Но Бог вижда!
цитирай
2. анонимен - Това е меко казано голяма дивотия
07.09.2008 11:25
Вината е на целия Св.Синод (Без да ме е срах от Бога)
го заявявам публично.Предишния игумен беше предвидил тези мерки, не му позволиха дори да направи осветление под плочите на църквата за да се освети добре иконите на З. Зограф, неговата борба със синода за осъвременяване на манастира беше ежедневна. Синода има всеки сезон сесии по един месец, само си чешат брадите, това за тях не е проблем, едва ли ще влезе и в дневния ред. Така стоят нещата в църквата.
Щом игумена гони народа, народа трябва ще изгони игумена...
Р.Н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090559
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар