Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 07:44 - НАРОДЕН КАЛЕНДАР:Исус се явява в небесната си слава! На Торинската плащаница на Христос, открили надпис!
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 2019 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.08.2009 07:45


 

Исус се явява в небесната си слава

 

Някои от най-големите църковни празници са през август

 

 

image

Малко са празниците през последния месец на лятото. В църковно-християнския календар те започват още в първия ден на август.

1 август - Макавей
Този празник е посветен на св. 7 мъченици  братя Макавеи. През първите дванадесет дни на август хората гледат какво е времето и по него прогнозират за следващата година. Първият ден е наречен за септември, вторият - за октомври и т.н.

6 август - Преображение Господне
Велик църковен празник на християнството. Според преданието, стигнало до нас, на този ден Исус се явил в небесна слава пред трима от учениците си - Петър, Яков и Йоан, на Таворската планина в Галилея. Лицето му сияело, дрехите му били чисто бели, сияели от слава и пророците. Тогава силен глас от светъл облак ги извадил от сладкия унес: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!"
На този ден селяните носят в черквата първото узряло грозде и след като се "очете" и прекади от свещеника, го раздават по къщите.

15 август - Успение на Пресвета Богородица - Мариинден (Голяма Богородица).
Един от 12-те велики църковни празници. Смъртта, т.нар. успение - заспиване на св. Богородица, настъпила, когато тя била на 64 години. Той е празник най-вече на жените, тъй като Богородица е покровителка на майчинството. На празника се отговявало с шиле, обредни хлябове и червено грозде, с дини и мед. По-възрастните още помнят курбаните и общите селски сборове, където са чествали храмовите празници. Раздавали се от първите прибрани плодове, осветени в църквата както за здраве, така и за умрелите.

18 август - Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец
Безспорно Йоан Рилски е най-популярният български светец. Като отшелник основава най-големия ни манастир в Рилската пустиня. Канонизиран е от църквата ни около 980 година. В литературата е описан като изключителен аскет, извършител на не едно и две чудеса. В писмо до цар Петър той го окрилил и поощрил за добри дела в името на човечността и преуспяването на църквата. Обявен за изключителен небесен покровител на българския народ, светецът е почитан и днес с благоговение от вярващите.    

29 август - Секновене, Обсичане
Според народната астрономия на този ден денят и нощта се "секат", стават равни. Пресичала се и водата, затова не бивало повече да се къпят в нея хората. В леговищата си се прибирали да зимуват змиите, гущерите  и самовилите. Не се яде червено грозде, нито се пие червено вино.

30 август - Пренасяне мощите на св. Александър Невски
Свети Александър, Йоан и Павел, Патриарси Цариградски. На този ден по календара на православната ни църква отбелязваме пренасянето на мощите на св. Александър Невски от град Владимир в Санкт Петербург. По случай 285-ата годишнина на това събитие ще припомня на вярващите житието на светеца.
По рождение е Александър Ярославович, но от историята го знаем като Александър Невски, именуван така след първата си победа над шведите през лятото на 1240 г. Тогава младият Александър пресрещнал завоевателите при вливането на река Ижора в Нева и макар че те били по-многобройни, успокоявал защитниците на Новгородското княжество с мъдрите думи от Библията: "Ние сме малко, а врагът - силен. Но не в силата е Бог, а в правдата!" Така чудото станало - на 15 юли малобройната руска войска неочаквано разбила шведите. И в останалите руски княжества започнали да вярват, че над Александър и над Новгородското княжество се излива необикновена божия благодат.
Две години по-късно - на 5 април 1242 г., Александър Невски спечелил втора голяма победа в битката при Чудското езеро с тевтонските рицари. За разлика от западните си съседи, на изток новгородският княз е отбивал атаките на Златната орда по мирен начин. Брат му Андрей не успял с оръжие да се справи с набезите на татаро-монголите във Владимирското княжество. Но Александър се договорил да им плаща определен данък и получил от великия хан правото да владее и княжеството на брат си. По този начин разширил властта си и над земите, които след време станали обединителен център на единната руска държава. На 44-годишна възраст умрял на 14 ноември 1263 г. "Сякаш слънцето залезе над руската земя" - е казал тогава митрополит Кирил. Гробът му станал обект на почитание от жителите на Владимир. Преди сражение с враговете войските започнали да се обръщат към Александър Невски с молитви като към закрилник на руското войнство. За светец е канонизиран през 1547-а, в годината на коронясването на Иван Грозни като първи цар в историята на Русия. Тогава се утвърждава единството на страната, тогава Русия води тежки битки на изток и на запад, а Александър Невски е издигнат в небесен покровител на войската. При Петър I го обявяват и за светец.
Князът светец Александър Невски е бил почитан като небесен покровител на трима руски царе, кръстени с неговото име през ХIХ век - сред тях е и Александър II, при когото стана избавлението ни от османско робство.
"Тъй като нямаме никакъв паметник на освобождението си, да задължим народа нравствено да построи храм, който да се посвети на Александър Невски, руски херой и светец!" - това предложение на Петко Каравелов е направено на заседанието на Учредителното събрание от 13 април 1879 г. във Велико Търново. То е "било прието единодушно  и с възхищение". Откриването на Храм-паметника "Св. Александър Невски" в София е станало преди 85 години - през септември 1924 г. Днес софиянци с право се гордеят, че имат най-голямата действаща православна черква на Балканите.


Като илюстрации предлагам:
Икона на св. Богородица
Икона на св. Йоан Рилски
Снимка на Храм-паметника "Св. Александър Невски"

М е т е о р о л о г и я

Сух август - сухи бъчви; дъждовен август - пълни бъчви.

До Голяма Богородица - с прах, а от Малка Богородица (8 септември) - с кал.

Когато щъркелите си отидат преди Макавей, зимата ще е люта, дълга и с дебели снегове; ако щъркелите си отидат след Макавей - зимата ще е лека и без сняг.

Ако от Макавей до Преображение Господне овцете лежат накуп, зимата ще е тежка.

Щом рано сутринта на Обсичане мравките са се скрили надълбоко в мравуняците си, зимата ще е зла, а ако са се разпъплили отгоре - добра.

Благодат само за праведниците

Във Велес народното вярване утвърждава, че през нощта срещу Преображение на небето се явявала и отваряла божата врата и на прага й заставал сам Бог. Който човек е праведен, можел да види тия врати и да поиска нещо от Бога - и Бог му го давал. Затова на тоя ден майките канят децата да не спят, а да са будни и да гледат у небето. Та да видят, когато се отворят врата божи, и да се помолят да им подари Господ богатство, щастие и други добрини.
(Из книгата "Жива старина" от Димитър Маринов)

   
На Туринской плащанице обнаружили надпись 01.08.2009 03:36 - Мистика - Непознанное  

imageФранцузский исследователь Тьерри Кастекс обнаружил на Туринской плащанице следы надписи на арамейском языке.Барбара Фрале, исследовательница Ватиканских архивов, считает, что эта надпись была сделана не позднее, чем 1 800 лет назад.

Впервые надписи на плащанице были обнаружены в 1978 году.  Позже ученые нашли на ткани буквы из ивритского алфавита, и предположили, что перед ними фрагмент надписи "Царь Иудейский".

Однако Кастикс обнаружил ранее неизвестную арамейскую надпись, состоящую из двух слов – "найден" (или "нашли") и еще одного, значение которого еще предстоит расшифровать.

Туринская плащаница почитается многими верующими как погребальная пелена Христа. Официально Католическая Церковь не выносила суждения о ее подлинности, оставив ученым устанавливать ее происхождение и возраст. Разные исследователи приходили к разным выводам – некоторые признают, что она могла быть подлинной погребальной пеленой Иисуса, а некоторые считают более поздней подделкой.

В последний раз плащиница выставлялась в 2000 году, после чего была произведена ее чистка и реставрация. В следующий раз святыня будет выставлена в соборе Турина в апреле-мае 2010 года, сообщает www.religare.ru


На Торинската плащаница на Христос, открили надпис
   
Френски изследовател Тиери Kasteks намерели Торинската плащаница на Христос следи от надписи на арамейски език. Barbara Frale, Ватикана изследовател на архивите, вярва, че този надпис е направен не по-късно от 1 800 години назад.

Първите надписи върху савана на Христос са открити през 1978 година. До скоро, учени, намерени в тъканите на иврит букви от азбуката, и предполагат, че са част от надписа "Цар на юдеите."

Въпреки това Kastiks открила неизвестен преди това арамейски надпис, който се състои от две думи - "намерен" (или "Намери") и други, които тепърва ще се дешифрира.

Торинската плащаница е почитана от много вярващи като погребален саван на Христос. Официално, Католическата църква не прави решения за неговата автентичност, оставяйки учените да определят неговия произход и възраст. Различни изследователи са дошли до различни заключения - някои признаха, че тя би могла да бъде истинския саван за погребение на Исус, а някои вярват, че е по-късен фалшификат. 

За последен път Торинската плащаница е изложена през 2000 г., след което тя е била почистена и възстановена. Следващият път, когато реликвата, ще бъде показана в катедралата в Торино, през април-май 2010 г.,
съобщава www.religare.ru
 



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090397
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар