Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 12:22 - Веселото гробище
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 1770 Коментари: 0 Гласове:
5



Веселото гробище  

 

image
 

Сапанта е малко село в Румъния, близо до границата с Украйна, известно с „Веселото гробище”. Необичайният погребален комплекс привлича повече туристи, отколкото опечалени. На надгробните паметниците няма да прочетете скръбни слова, а ще видите шеги и ярки картини.

Вместо паметни плочи на гробовете са поставени дъбови кръстове, украсени с жизнерадостни сцени от живота на покойниците и духовити епитафии. Височината на кръстовете е пет стъпки, а в горната им част е оформен малък покрив. Портретите на починалите са изработени в различни символични цветове: жълт като плодородието, червен като любовта, зелен като живота и черен като смъртта. Често върху тях се изобразяват бели гълъби - символ на душите на починалите и черни птици - израз на края на живота. Фонът е син като надеждата. Всяка картина показва начинът, по който човекът е намерил смъртта си, а иронично двустишие я описва с думи. Римуваните изповеди са написани в първо лице и изразяват безстрашното приемане на неизбежното.

Не е нужно да знаете румънски, за да разберете какъв човек е бил мъртвият.

image На една от рисунките има мъж, който държи шише ракия – явно това го е убило. На друга се вижда тракторист  – мъжът е бил работохолик. На един от кръстовете пише: ”Тук лежи моята тъща. Ако беше живяла още една година, вместо нея щях да лежа аз.” Има и много гробове на починали в следствие на трагична смърт – удавник или прегазен от влак. На един надгробен паметник е записана датата 1941 г. и е нарисуван човек, когото разстрелват, а после още една фигура – вече без глава.

 

Дизайнът и изпълнението са дело са местния дърводелец Стан Йон Патраш. Той започва да ги изработва през 1935 г., като остава напълно неизвестен чак до 1974 г., когато един френски журналист написва книга за него. До 1960 г. кръстовете стават осемстотин. Днес повечето от тях се намират в музеите. Патраш се приготвя и за собствената си смърт, като рисува погребален автопортрет. След като умира през 1977 г., работата му продължава Димитру Поп. Той изработва около десет кръста годишно, в зависимост от броя на починалите в селото.

В Списъка на културното и историческото наследство на ЮНЕСКО "Веселото гробище" в Сапънца е обявен за първия погребален паметник в Европа и втори в света след  "Долината на царете" в Египет.

Туристите остават силно впечатлени от простодушието, с което румънските селяни приемат смъртта. Те често оставят пари върху гробовете и си купуват сувенири – миниатюрни копия на надгробните кръстове по десет евро. Ето как жителите на Сапанта правят бизнес от смъртта и се прехранват благодарение на мъртвите си роднини. image
image
 



Тагове:   Румъния,   туризъм,   ЮНЕСКО,


Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090705
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар