Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 06:14 - Народен календар - СВЕТИ ДИМИТЪР ЗИМА НОСИ
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 2795 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.09.2009 06:15


 

СВЕТИ ДИМИТЪР ЗИМА НОСИ

Киро М. Иванов
26 Септември 2009, брой 218

Октомври е месец на благото вино, на овощните дръвчета и на веселбите след края на усилената полска работа

 

image
 

Икона на св. Димитър от 1617 г., Велико Търново

 

Октомври е месецът, в който усилената полска работа постепенно намалява. Народното му име е "Листопад". Зачестяват празниците и именните дни: "Дойдат ли дренките, идват и седенките-беленките".

6 октомври - Св. апостол Тома. ТОМАНОВДЕН
Неподвижен църковен празник. Апостол Тома е един от учениците на Исус Христос. Когато след възкресението си една вечер Спасителят се явил пред своите ученици, него го нямало сред тях. И като му разказали за случилото се, апостол Тома не повярвал. Оттам е дошъл и изразът "Тома Неверни".

14 октомври - Преп. Петка Епиватска - Търновска. ПЕТКОВДЕН
И този празник е неподвижен. Параскева (Петка)  Епиватска - Търновска била родена в гр. Епиват, Тракия. Майка й и баща й били имотни хора, а дъщеря им, кой знае защо - отшелничка в Йорданската пустиня. След смъртта им Петка наследила голямо богатство, но го раздала на бедните. Малко преди смъртта си чула глас Свише, който й наредил да се прибере в родното си място. Погребали я като чужденка - никой не си я спомнял. Години по-късно разровили гроба й и видели, че е нетленна; тялото й било "непохабено от времето". Според легендата "болните оздравявали, сакатите се изправяли, а слепите проглеждали" щом се поклонели пред мощите й".
Писателят Йордан Вълчев пише в книгата си "Календар и слово", че великият цар Иван Асен Втори, след  една голяма победа над латинците, не само завладял земите до самия Босфор, но и принудил победените да му предадат мощите на св. Параскева Епиватска. На 14 октомври през 1238 г. мощите на св. Петка били тържествено пренесени в Търново в специално построения храм "Преподобна Петка". До нас е достигнало житието на светицата, написано от патриарх Евтимий.
На този ден в планинските райони овчарите пускат кочовете при овцете, за да се мърлят (заплождат). В Южна България при пускането на кочовете в кошарите хвърляли орехи, дюли, ябълки, монети и др. Сварявали курбан, който раздавали на обща гощавка като колели черни овце На много места правели Петковска задушница. Ако се случи луната да отива "на пълно" - към пълнолуние, вярвали са, че ще са пълни и кошарите с агнета.
На първия понеделник преди Петковден в Източна Тракия извършвали обичая Господня църква - общоселския курбан. А в първата събота преди Петковден - кокоша църква, в жертва принасяли само кокошки.
Тези древни ритуали били( сигнал за началото на рутинното масово клане на охранените и обременителни за изхранване през зимата говеда. По-голямата част от месото приготвяли като пастърма и държали за "военновременен" запас. Боилите водили точни сметки кое домакинство колко телешка пастърма притежава и само в гладни години разрешавали част от нея да се  яде, за да оцелее семейството през зимата.
Именници са: Петко, Петкана, Параскева, Пенчо, Пеньо, Пенка.

19 октомври - Преп. Йоан Рилски Чудотворец
Йоан Рилски е безспорно най-българския светия. Отшелникът от село Скрино, Дупнишко, бил ясновидец, пророк и духовен водач не само за българския народ, но и за цялата Вселенска православна църква, която също го канонизира за вековете. Вярващите продължават да се покланят повече от хилядолетие на неговия гроб. Когато цар Петър го поканил да излезе от гората, той отговорил: "Ако бях желал да имам злато и сребро, то защо дойдох в тая страшна и непроходима пустиня?"
И днес Рилската обител, чийто пръв игумен е бил Йоан Рилски, е свещено място за християните.

26 октомври -  Вмчк. Димитрий Солунски. ДИМИТРОВДЕН
Образът на св. Димитър ни е познат от иконите като конник с копие, който убива военачалника Лий, стоящ в краката на коня. През ХIII век Асеновци го прогласяват за духовен закрилник на българите и с неговата икона напред възстановяват независимостта на България.
Култът към св. Димитър води началото си от V век, тогава мнозинството от населението на Солун било българско, българин е и светецът, нищо че и други народи си го присвояват.  Той символизира Юпитер, най-важното светило след Слънцето за Слънчевия календар. А св. Георги е символ на Слънцето. Двамата светци били наричани Звездните братя. Св. Димитър бил с бяла брада, от която, щом я разтърсел, се посипвал сняг. Народът ни го свързва с началото на зимата: "Свети Димитър зима носи".
Димитровската задушница е в събота преди празника.
Именници са: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган/а, Митко, Митра

27 октомври - Мчк. Нестор. МИШИНДЕН
Имало е и такъв празник. В някои райони го наричали Паганшляк, Мишляци, Пуганци - в чест на мишките. Обредите и забраните били за предпазване от мишките: забранено било на жените да говорят за мишки; най-старата жена в къщата замазвала с тор или кал комина на огнището, праговете  на хамбара и зимника, изричала заклинания да се "замажат" очите на мишките!. През деня жените не трябвало да режат с нож и ножица, нито да плетат с куки, да шият с игли или да месят хляб, за "да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби".

М е т е о р о л о г и я

Ако е добро времето по Петковден - на Димитровден ще бъде лошо.
На Петковден кога грее слънце - зимата бива лоша, а кога вали дъжд или сняг - добра.
На 18 октомври (св. ап. и ев. Лука), ако не падне слана, зимата ще е топла, ако на обяд е ясно - пролетта ще начене рано и ще е топла, ако ли вали дъжд - пролетта ще е хладна, ако вечерта е ясна - лятото ще е горещо.
"Сиромашкото лято" започва от Димитровден и трае 40 дни - до Анино зачатие.
Ако на Димитровден овцете лежат пръснати една от друга - зимата ще е топла, с малко сняг, а ако лежат сгушени една до друга - зимата ще е тежка, с голям сняг.
Ако вали дъжд на Димитровден, ще вали и на всеки празничен ден през годината.

Предсказания за предстоящата зима по фазите на Луната на Димитровден:
Ако месецът е "празен" или не е изпълнен, зимата ще е мека, ако  се случи пълнолуние - ще има много сняг и студ.
Ако е добро времето на Димитровден, добро ще е и на Гергьовден.
Кишовен кога е октомври, зимните посеви стават много добри.
Сняг ако вали на 27 октомври, пчелите ще са добри през лятото.
През октомври, ако листата на тополата падат по-рано от горните клони, зимата ще бъде тежка, а ако падат по-напред от долните - ще е добра.  

Т ъ р ж е с т в а

На благото вино - в началото на месеца, щом започне да ври ширата в бъчвите.
Ходене на дренки и други диворастящи плодове.
Празник на кукурузобера - в средата на месеца.
На есенното засаждане на овощни дръвчета - в неделния ден след 27 октомври.

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2101584
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8368
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар