Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 07:46 - Днес е денят на Св. Иван Рилски - чудесата на Св. Иван Рилски
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 4259 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.11.2009 08:32


 Днес е ден в който се почита и възпоменава смъртта на най-големия български Светец - Свети Иван Рилски, носещ духовното име Йоан.
http://www.pravoslavieto.com/life/10.19_sv...ilski.htm#житиеimage

На 19 октомври православната църква отбелязва празника на Свети Иван Рилски- Чудотворец и покровител на българския народ. Иван Рилски е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари.

 Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и починал на 18 август 946 г. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

 До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е овчар. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира "Св. Димитър", под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.

 Българският цар Петър I изминава цялото разстояние 500 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, вероятно обиден от златото, което държавният глава му предлага, като само му се поклонява отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България. След смъртта си през 946 година св. Иван е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран.

 През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България. На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител.

 През 1195 година цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Свети Иван Рилски, която се намира в специален ковчег пред иконостаса на църквата на манастира.

Едно от чудесата на Св. Иван Рилски

image






Чудотворецът на България – преподобни Иван Рилски
Ако искате да ви благослови трябва да спазвате определени правила 
  На 19 октомври (1 ноември по стар стил) честваме паметта на най-великия български светец – св. Иван Рилски.
Светът не може да съществува без светостта. Ако нямаше святост и праведни хора заради които да ни търпи Бог досега светът щеше да се е сринал. Защото целта на човешкия живот не е просто да се увеличава популацията, нито пък да се придобиват материалните блага на този свят, не е дори и за да се достигат някакви върхове в човешкия прогрес.
Ето, свидетели сме на огромния напредък на науката и техниката, близо сме до изчерпване изразните средства на изкуството и културата. Каквото можеше да се постигне в материално отношение на този свят – се постигна. Но, ние, хората не станахме по-щастливи, нито пък по-добри. Не опазихме невинността си, нито пък детската си чистота. Напротив, станахме по-лоши, по-зли, по-изобретателни в причиняването на болка. Дори деца в юношеска възраст се превръщат в убийци, в крадци, в измамници. Светът се задушава от самия себе си, погива от собствените си плодове. Мирът на планетата е постоянно застрашаван, спокойствие и безопасност няма никъде. Единственото сигурно нещо са различните катаклизми, които се случват във всяка точка на многострадалната ни земя.

imageРилският манастир, където и днес се покоят мощите на Светеца - общ изглед от север


Светиите са Божи дар. Без тези хора, които са се освободили от желязната хватка на материалните блага, които търсят преди всичко Царството Небесно, които се подвизават в добиването на Божията любов и сами даряват любов на своите събратя, земята не би устояла нито миг. Такъв Божи дар за света и за България е и нашият роден свети Иван Рилски. Отдалечил се от мирската суета, оставил семейство и земни придобивки, за да се подвизава в непроходимата и дива Рила планина, този човек в продължение на 50 години се трудел да придобие най-важното благо – Божията любов, а след нея и любовта към ближния. И когато очистил сърцето си, надмогнал страстите си и победил щенията на плътта, Бог му дал да върши чудеса и с дързновение да ходатайства за своите еднокръвни братя – българите, а и за всички хора по цял свят, които се обръщат с вяра към неговите свети молитви. Единадесет века откакто се е преселил в Небесния си дом след успението си през 946 година той се моли за своя народ пред Божия престол и върши чудеса.
Чудесата, които е вършел и върши св. Иван нямат чет. Малка част от тях обаче са били грижливо записвани, повечето остават достояние само на отделни хора. Какво ли не е измолвал за нас грешните великият български молитвеник? И очи на слепи е отварял, и крака на хроми е дарувал, и бесове прогонвал и на психично болни здрав ум възвръщал. На отчаяни и в безпътица хора сигурен пристан е показвал, житейски драми разрешавал. Кощунници и светотатци вразумявал, лекувал рак, менингит, перитонит, на неми реч дарявал. Аз лично познавам човек излекуван от детски паралич, когато медицината е била безсилна да му помогне.

image
Църквицата, в която е гробът на Преподобния; над нея се вижда скалата, в която е пещерата му



Да се опишат всичките чудеса на светеца ще е нужна много хартия. Но сега ще ви разкажа за чудо, случило се на бойното поле преди близо един век. Разказвам именно него, защото повечето изброени чудеса са малко или много частни случаи, където засегнати са малцина. Стигнал е до нас благодарение на иеромонах Онуфрий, комуто пък бил разказан от офицери-очевидци на самото чудо.
Било времето на Балканската война (1912-1913). Българската армия победоносно настъпвала срещу турците и Одрин вече бил превзет. По пътя към Истанбул се намирал важният стратегически пункт Чаталджа. Българските воини напредвали устремно нататък и Чаталджа скоро щяла да бъде превзета. Виждайки, че българите не могат да бъдат спряни, в безизходицата си турците прибягнали до помощта на арабска кавалерия. Арабите се биели толкова ожесточено, че „се хвърляли чак да късат със зъби” по думите на очевидците. В българските редици настъпило колебание и смут. В тези толкова критични мигове изведнъж войниците виждат един старец с дълга бяла брада, подпрян на монашески жезъл и с високо издигнат кръст да ги повежда в битка. Тогава се досетили, че това е великият закрилник на българския род – свети Иван Рилски. Гледката била потресаваща!

image
Стъпалата отвеждат в самата пещера, където се е подвизавал св. Иван


Воините благоговейно паднали на колене, а после окрилени и с нови сили, въодушевление и бодрост се хвърлили наново в битка. Макар да не завладяли Чаталджа, българите удържали позициите край града, блокирайки по този начин турската армия и попречвайки й да се притече на помощ на Одрин. За това изумително събитие разправили дошлите на поклонение в Рилския манастир след войната офицери, които сами били на бойното поле и станали преки свидетели.
Днес мощите на св. Иван Рилски се намират в Рилския манастир. От 10 до 12 век те се пазели в Средец (София), след което в 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ ги отнася като военен трофей в Унгария, където престояват известно време. По-късно били върнати с почести обратно в Средец, а след въстанието на Асен и Петър положени в Търново. Най-подир в 1469 г. се завръщат окончателно в Рилския манастир, където се покоят и досега. А на четири-пет километра от манастира в сърцето на самата планина се намира пещерата, където светецът се е подвизавал за последно до смъртта си. Там под пещерата е малката църквица, в която първоначално е бил и гробът на преподобния. Недалеч, на тридесетина метра се намира и чудотворното изворче, бликнало по неговите молитви и добило известност с целебните си води, лекуващи по ходатайството на светеца всякакви болести. А на двадесетина метра по-нагоре пък е скалата на молитвата, на която се е молел светецът.

image



Целебното изворче, избликнало по молитвите на Светеца и до днес носи изцеления на пристъпващите с вяра






Пътищата до гроба са два и са достъпни за всеки поклонник, но не бива да се забравя, че когато човек отива на поклонение трябва да спазва известни правила. По пътя към гроба да е облечен подобаващо, да се държи прилично, да не вика, да не пуска музика, да не цапа или оставя отпадъци. Изобщо да е със съзнанието, че отива на свято място. Когато стигне там не бива да пуши, да пие алкохол и да устройва пикник. Ако желае да се подкрепи с храна, може да направи това при манастира или долу до асфалтовия път, в подножието на гроба, където има достатъчно пейки и маси, на които може спокойно да се нахрани. Защото, ако човек иска да добие духовна полза, да получи изцеление и помощ от светеца или просто да му се поклони, а не спазва горните правила, не само няма да има никаква полза, но ще си навлече и гнева на Преподобния, както това е ставало не веднъж. Затова нека уважаваме светините си и се държим подобаващо, когато отиваме при тях. Само тогава наистина ще привлечем върху си Божието благословение.
Молитва към преподобния и богоносен отец наш Иван Рилски Чудотворец
О, велики и предивни чудотворче, преподобни Иване! Приеми нашето моление и не се отвръщай от нас, които прибягваме под твоето застъпничество. Защото ти никога не си се отвръщал от ония, които през дните на твоя земен живот са идвали при тебе със своите скърби. Знаем какви големи знамения на милосърдие си явявал на православните християни и след представянето си. Чуй сега и нас, които сме потънали в грехове и сме обхванати от велики скърби: изпроси ни от Господа Иисуса Христа прощение на всички наши грехове и особено да ни прости непослушанието ни към нашата Майка - Църквата. Дарувай ни съкрушение на сърцето, та с умиление и редовно да пристъпваме към светото Тайнство Покаяние, та причащението ни с Тялото и Кръвта Христови да не ни бъде за осъждане и погибел, но за здраве и спасение.

Прогони от нас духа на ненавистта, дарувай ни дух на любов и мир към братско единение, на всички Твои люде. Съедини нас всички с една любов към Христа и Неговата Православна Църква, да пазим Неговата спасителна воля и да бъдем истински Божии чеда. Бъди ни пътевожд през всички наши дни, та да бъдем винаги в благодатта на Светия Дух, да пазим в чистота вярата и да вършим волята Господня до самата си смърт. А в часа на нашата кончина яви ни се да представиш душите ни пред Престола на Божествения Съдия и да Му кажеш: "ето ме мене и моите деца", та като се избавим от вечните мъки чрез твоето застъпничество, да наследим неизказаното блаженство на Небесното Царство Христово, заедно с тебе и всички светии во веки веков. Амин

image

 

 

     

 






   




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2104249
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар