Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 07:50 - 9 декември - Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството.
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 3430 Коментари: 0 Гласове:
47

Последна промяна: 09.12.2009 07:50


 Св. Анна - празник, легенди и обичаи

imageСпоред народните легенди Св. Анна е майка на Богородица и закриля брака, семейството, майчинството, девствеността, бременните жени и вдовиците.
В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава “благодат”.
Легендата разказва, че повече от петдесет години Анна живеела със своя съпруг Йоаким без двамата да имат деца. Но такава била Божията воля. Дори един ден след като Йоаким отишъл в местния храм, служителите му не го пуснали да влезе под предлог, че бездетните са прокълнати.
Натъжен Йоаким отишъл в пустинята и започнал да се моли на Бог да го дари с дете. Междувременно Анна разбрала, че съпругът й не бил допуснат в храма и също се обърнала с молитва към Бога да я благослови с дете. И така молитвата й се сбъднала. От небето слязъл ангел-господен, който й казал:
- “Анна, твоята молитва е чута, ти ще заченеш и ще родиш преблагословена дъщеря, която ще наречеш Мария”.
В същото това време ангелът се явил и на праведния Йоаким. Думите му били почти същите:
- “Йоакиме, твоята жена ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще донесе радост на целия свят”.
Света Анна заченала в деветия ден на месец декември. Дева Мария се родила на осми септември.
Когато Мария станала на три години, родителите й я въвели тържествено в храма, посветили я на Бога, както били обещали. Няколко години след това Йоаким починал. Останала вдовица, света Анна се преместила в Ерусалим, където живеела заедно със своята дъщеря, непрестанно молейки се в Божия храм. Починала две години по-късно.
Според друга легенда Света Анна е изтъкана от огън.
На този ден жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако пък в къщата има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня. Вярва се, че бебето ще е от същия пол.
Мъжете не излизат от селището, за да не ги залюбят самодиви. Вечерта пред портите мъжете палят суха говежда тор, за да бягат злите сили от къщата. Жените мажат виметата на кравите, овцете и козите с дървена пепел, чесън и мазнина да не им се отнеме млечността. Птиците се държат затворени в курника, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печката паничка сол и жито, покриват я с бяло месалче и сутринта захранват добитъка за здраве. Ако мъж първо влезе в дома - повече мъжки животни ще се раждат през годината, затуй по комшийски жените първо гостуват на съседите.
Празнуват и всички народни лечители — врачки, баячки и чекръкчии.

9 декември - Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството. Днес е църковният празник зачатие на Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.

imageТози празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!".

След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.

Според народните обичаи, празникът Анино зачатие е празник, познат само в отделни райони на Южна и Западна България. Нощта, предхождаща този празник, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

В нощта срещу празника магьосниците могат да примамят чуждото плодородие; тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт). Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. Птиците държат затворени, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.
image
Днес празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.



Гласувай:
47



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2101081
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар