Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 18:34 - Неделен тест за гражданска отговорност.
Автор: freeoldmen Категория: Политика   
Прочетен: 5422 Коментари: 8 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


Става дума за референдума, разбира се.

В последните дни атаките срещу него
достигнаха до истерия.

Все от истински демократи.

С една цел- хората да се отвратят,
 участието в референдума да е
под необходимите около 3 млн. и четвърт,
и да бъде невалиден.

Ще предложа нещо в деня за размисъл
на тези, поддали се на пропагандата,
и решили да го пропуснат:

Няма значение какви са ви причините,
дали не одобрявате въпросите, дали не ви 
харесват инициаторите или е друга възвишена
идея.

Представете си как вашето негласуване 
побеждава, и на референдума не
достигат 200 000 гласа, за да бъде закон 
за Народното събрание.

Вие сте щастливи...до следващият референдум, който вече ще бъде иницииран от истински чисти демократи, с блестящи
важни въпроси, и много ще ви се иска
да влязат в сила.

Сещате ли се какво ще направят онези,
прецаканите от предишния референдум?

Ами ще отидат за гъби.

А нейде отзад ще ни се смеят щастливо
отрепките, които смазаха България.


.



Тагове:   път,   още,   отзад,   един,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Слави Трифонов с писмена позиция за референдума:
05.11.2016 10:26
Днес е 4 ноември. До националния референдум има само два дни. Само два. И сега се нададе един смешен, организиран вой срещу Референдума. Защо?

Допреди няколко дена все едно нямаше да има Референдум. Вият, защото излязоха социологическите проучвания, според които въпреки информационното затъмнение, въпреки простотиите за промяна на изборния закон, въпреки слугинските решения на Конституционен съд, Висш административен съд и ЦИК, въпреки всичко това, а може би именно заради това, над 60 процента от избирателите заявяват, че ще отидат да гласуват на Референдума.
Което прави решението на народа задължително! Задължитнелно! А това е ужасът на всеки партиен аристократ, апаратчик, послушко, кариерист, престъпник, самозабравил се тъпанар - която и дума да изберете - все ще сте прави. За всеки, оял се и окопал се във властта крадец, е кошмар решението да се взема от народа.

И се започна.

Първо

Мажоритарната система щяла да вкара само две партии в Парламента. Откровена лъжа. В света няма нито една държава, нито една, в която мажоритарният избор в два тура да е довел до двупартийна система. Във Франция, при мажоритарна система в два тура, в парламента има 12 партии. Но извън тези 12 партии има, забележете, 22 други леви депутати, 15 други десни , двама регионални депутати и 1 крайно десен депутат. Ако това е двупартиен резултат - или аз съм извънземно с шест крака и осем глави, или тези, дето твърдят че ще имаме само две пратии, са некадърници. Между другото и в Англия, където изборът е мажоритарен, но в един тур, пак няма само две партии. Пет са.

В България мажоритарен избор на депутати имаше само през 1990 година при избора на Велико народно събрание. Тогава половината влязоха мажоритарно, половината - пропоционално. Ето и резултатите. При пропорционалния вот - влязоха 4 партии. А при мажоритарния вот - влязоха 7 партии и двама независими депутати. Факт.

Второ

Мажоритарният вот лишавал от легитимност депутатите. Малко цифри. Ако имаме мажоритарен вот в два тура, при 6 милиона избиратели и 240 едномандатни избирателни райони, ще имаме приблизително по 25 хиляди гласа на район. За да стане депутат, който и да е, ще трябва да спечели 50 процента плюс един от тези 25 хиляди гласа. Как е в момента? Мартин Иванов-Данона - депутат от Пловдив област, благодарение само на 7 процента от гласовете! Митхат Метин от ДПС, депутат от Плевен - само с 10 процента! Иван Славов от АБВ, от Сливен, депутат със само 4 процента от гласовете. Бат Сали, депутат с 800 гласа от София област. Къде тук е легитимността на някой избран с 4, 5 или 10 процента?

Ще обобщя

Пропорционалните избори, в сегашния ни вариант, не са избори. Те са гнусен пазарлък както вътре в партиите, така и между тях.

При мажоритарни избори в два тура, ще имаме многопартийно представяне, с тази разлика, че кандидатите за депутати ще са в пъти по-качествени, с ясни избиратели зад себе си и с пъти по-голяма легитимност.

А искам и лично нещо да кажа на хората, които пищят в момента. Най-силно пищи тоя, дето много го боли. Знам, че много ви боли. Разбирам защо ви боли. Но в случая не ми е мъчно за вас, въпреки че няма да избягате от болката.

цитирай
2. smilet - ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ НА РЕ...
05.11.2016 14:00
ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ НА РЕФЕРЕНДУМА!
цитирай
3. mt46 - Не съм съгласен
05.11.2016 20:38
изборите да бъдат задължителни! Това е недемократично, тоталитарно...
Мажоритарната система не премахва партиите и тяхното влияние...
"При мажоритарната избирателна система в нейния класически вид решаващ фактор са личните качества на кандидата, но в съвременните общества тази система е партизирана поради наличието на силни партии и развити партийни системи. Затова решаващ фактор става партийната принадлежност на кандидата.

Чрез мажоритарната избирателна система се създават предпоставки за относително стабилен парламент с добре изразени мнозинства, но това става за сметка на значителен брой неоползотворени гласове, подадени за неизбраните кандидати. Осигурява се стабилност за сметка на неравна относителна тежест на гласовете. За избран се счита кандидатът, получил абсолютно или относително мнозинство от гласовете. Гласовете, подадени за неизбраните кандидати, нямат абсолютно никаква стойност. Когато се прилага мажоритарна система с абсолютно мнозинство, е възможно кандидатът да получи 50% плюс един глас. При това положение останалите 49,9% от гласоподавателите, упражнили правото си на глас, остават без парламентарно представителство. При мажоритарни избори в един тур с относително мнозинство се случва често мнозинството от избиратели да не са гласували за кандидата, който е получил мандата." /Уикипедия/
цитирай
4. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0
05.11.2016 20:39
Предимствата на мажоритарната избирателна система са в нейната относителна простота и разбираемост за избирателите. Тя насърчава преодоляването на партийната раздробеност, като стимулира коалирането или обединяването на политическите партии. Освен това кандидатите са много по-тясно свързани със своите избиратели. Разбира се, за да се получи това, е наложително избирателят да познава всичките кандидати за народни представители.

Мажоритарната избирателна система налага тенденцията на двуполюсен политически модел и умереност на посланията на партиите, за да могат да привлекат избирателите от центъра. Когато изборът се провежда в един тур с относително мнозинство, може да се получи така, че партията, получила мнозинството от гласовете на изборите, да е малцинство в парламента, и обратното – партия, получила малцинството от гласовете на изборите да получи мнозинството от мандатите. Най-фрапантен пример за подобно развитие са парламентарните избори във Франция от 1958 г. За комунистическата партия са гласували 3 882 200 избиратели и тя получава 10 депутатски места или всеки депутат е избран средно с 388 220 гласа. Докато Националния републикански съюз с 3 604 000 гласа получава 189 места в парламента или 19 100 гласа за депутат.
цитирай
5. mt46 - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/03/2856571_politolozi_zashto_ne_podkrepiame_predlojenata/
05.11.2016 20:46
Вместо да подрива партийния вот, каквото е заявеното намерение на вносителите, такава промяна би го затвърдила. Тя би била и отстъпление от завоюваното от гражданите отслабване на партийния вот с въвеждането на преференцията, даваща възможност на гражданите да изберат един (според тях най-добър) измежду десетки предложени от съответната партия кандидати. Ако действително мотивът за предлаганата промяна е избор на личности и ограничаване на партийния вот, то такъв ефект се постига значително по-добре с настоящата избирателна система с преференции.

За да видим дали предлаганата мажоритарна система действително би довела до очакваното отслабване на влиянието на партийните централи, е достатъчно да погледнем картата на мажоритарно избраните кметове в страната при последните местни избори от 2015 г. Справката показва, че огромното мнозинство от тях са партийни кандидатури, излъчени от две партии: от най-голямата ГЕРБ (121 кмета), и от регионално силната ДПС (33). БСП е втора при пропорционални избори и малко преди ДПС на мажоритарни избори (38 кмета). С това последно, много красноречиво наблюдение, преминаваме към проблемите, които очакваме да предизвика една такава промяна.

На първо място, такова гласуване би дало огромно предимство на големи партии със силни местни структури, както и на партии със силно регионално присъствие. Мажоритарният бонус, който най-голямата партия би получила, би й позволил да има абсолютно мнозинство в парламента, и лесно да сформира кабинет, дори когато е получила едва 1/3 от гласовете на гражданите.

Възможността за по-лесно сформиране на еднопартийно управление, което е очакваният ефект от това обаче, идва на твърде висока цена – изпадане на малките и средните партии от парламента, и бетонирането в парламента на 2 или 3 партии. Резултатът е: непредставеност на големи групи граждани в парламента, по-малко плурализъм и по-малко конкуренция в партийната система.
цитирай
6. freeoldmen - 3. mt46
05.11.2016 22:39
Аз също съм против задължителното гласуване, затова референдума ми дава
чудесна възможност да гласувам с "не".

Останалите факти от Уикито: всяка от вотните системи има плюсове и минуси.

При мажоритарната поне си познаваш депутата.

Сега колко от избирателите си го знаят?
цитирай
7. brancaleon - Виж ги тези докато не са ги махнали :))
06.11.2016 17:32
http://www.pan/view_article-49-358234-GOREShtOPIKBG-TRAFIKYT-NA-KOLI-KYM-1300-KYM-POZITANO-E-286.html
цитирай
8. plamenporchev - В десятката!
11.11.2016 11:44
Референдум-дум-дум-дум!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freeoldmen
Категория: Политика
Прочетен: 2680988
Постинги: 440
Коментари: 8039
Гласове: 12289
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031