Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2008 06:06 - Загадките на древността. Мистериозните фигури на платото Наска
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 14019 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 02.11.2008 06:24


Линиите могат да са част от древен астрономически календар или навигационни местоуказания за кацане на извънземни
image   от Атанас Мецов image

Една от многото фигури на птица върху платото Наска.Снимки интернет

image

Една от по-странните форми, която също прилича на птица.

image

Фигура на куче.

image

Рисунка на по-популярните фигури на животни върху платото.

image

Маймуната - един от най-големите обекти на Наска.

image

Фигури на платото Наска, които не е ясно какво изобразяват.

image

Съд, принадлежал на древните племена моче.

image

Съд, принадлежал на древните племена моче.

image

Фигурата на мравката също е сред най-точните и популярни.

 

След като в предишната част от поредицата ви запознахме със странните астрономически познания на древното африканско племе догони, днес ще ви разкажем за поредния феномен, който сме наследили от най-старите си предци. За тази цел ще напуснем Африка и ще отидем до платото Наска, разположено в една от най-големите пустини на Южна Америка – Сечура.



Географско разположение


Както вече стана дума, платото Наска е част от пустинята Сечура, намираща се на север от пустинята Атакама на перуанско-чилийската граница. Тя се простира между перуанския бряг на Тихия океан на запад, а на изток достига до полите на Андите. Цялата площ, на която е разположена Сечура, е малко под 200 000 кв. км. Платото Наска е дълго близо 80 км и е кръстено на едноименния близък малък град.



Древните племена


Районът на платото е бил населен още от 300 г. пр. Хр. В продължение на повече от 10 века в региона са живели племената моче, едни от най-развитите в древно Перу. Именно те се сочат като най-вероятните създатели на странните линии от Наска. Към VIII в. от н.е. обаче племената моче губят своята сила и територията, която населяват, бива завзета от инките.

Линиите от Наска

За откриватели на странните линии на Наска се смятат Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксепсе. През 1926 г., по време на поредните си изследвания на платото, двамата откриват свързани помежду си и намиращи се на сравнително голяма близост канали по пустинната повърхност. Учените веднага обявили, че са се натъкнали на част от древно напоително съоръжение, използвано преди много векове от племената моче.

През 1941 г. обаче, по време на полет, Пол Косок от Университета в Лонг Айланд забелязва освен линиите и множество спирали, абстрактни форми и стилизирани рисунки на животни, врязани в каменистата повърхност на пустинята Наска. Ученият веднага разбира, че тези толкова точни фигури въобще не могат да бъдат част от напоителна система.

След като посвещава дълги години от живота си на изследването на линиите от Наска, той установява, че в определени моменти слънчевите лъчи застават накрая на линиите. Според Пол Косок тези загадъчни форми фактически представляват най-големия астрономически календар в света.

След като платото бързо набира популярност, стотици учени започват да кръжат над района с надеждата да открият своята истина за мистериозните линии. Постепенно изследователите установяват, че съществуват стотици индивидуални фигури, повече от които на животни – паяци, маймуни, риби, акули, лами, гущери, мравки и т.н.

Все пак учените не пропускат да отбележат и един интересен факт – като че ли най-многобройни (около 70) и най-неясни са фигурите на различни птици, някои от които с доста странни форми. Именно те, в един по-късен етап, ще се превърнат в основна тема за разговор на любителите на паранормалното. Ареалът на платото, осеян с фигурите, е над 500 кв. км, а най-голямата от тях е дълга цели 270 метра.

Как са били направени?

Учените са категорични, че линиите имат повече от 1600 г. история, като за техни автори се считат племената моче. Изследователите са установили, че фигурите са били направени по възможно най-простия начин – чрез премахване на най-горната червеникаво-кафява част на земната покривка (железен оксид), докато се достигне до по-долната, бяла част. Джо Никъл от Университета в Кентъки пък успял да докаже тази теория, след като заедно със съвсем малък екип и използвайки само уредите на труда, познати и за племената моче, успял да направи няколко точни копия на рисунките. Сухият, горещ и безветрен климат, който царува над платото Наска и цялата пустиня, пък е запазил фигурите непокътнати и до наши дни.

Предназначение на фигурите

Естествено въпросът, който предизвиква най-много полемики, е какво е точното предназначение на древните фигури, изсечени в земята. Както вече споменахме, според някои изследователи те били част от стара напоителна система, други пък се кълнат, че става дума за огромен астрологически часовник. Като че ли най-правдоподобно звучи теорията, че рисунките са служили като част от религиозните вярвания на моче. Най-силното доказателство за това е, че рисунките се виждат в своята цялост не само от въздуха, но и от разположения върху съседно възвишение древен церемониален град Кауачи.

Надали за световната слава на платото Наска е попречила и теорията на някои почитатели на палеоконтакта, че фактически рисунките са част от навигационна система за кацане на летателните апарати на извънземна раса. Много от тези изследователи признават, че мотивите на моче да направи фигурите са били религиозни, но според тях култът, на който те се прекланяли, имал по-скоро извънземен характер, отколкото земен.

С това те обясняват и факта, че близо 1/3 от рисунките са на странни птици, като някои от тях дори биват оприличени на летящи хора или хора птици. Единна теория за предназначението на фигурите от платото Наска все още няма. Това обаче не пречи районът да е един от най-посещаваните от туристите, а фигурите, които го красят, да продължават да разпалват любопитството на търсачите на древни артефакти, свидетелства за посещения на извънземна раса на нашата планета преди хиляди или милиони години.

 


 

Над платото Наска

image

Наследниците на инките се гордеят и търгуват с историята си, водеща в столицата Лима хиляди туристи.

 

Петър Бакърджиев

Рисунките на платото Наска са едни от най-известните и най-провокиращи въображението мистерии на човечеството. Не се знае кой ги е направил, нито пък защо. От самото им откриване до днес те стимулират разнообразни научни хипотези и вдъхновяват писателите фантасти. Тук е без значение в какво вярвате или не вярвате. След полет над платото Наска въпросите стават повече. И човек си тръгва друг.
---
На 22 юни 1941 г., фаталния за Съветска Русия, Германия, пък и за целия свят ден, на обратната страна на земното кълбо се случва още нещо. Историкът от нюйоркския университет "Лонг Айлънд" Пол Косък насочва своя самолет над платото Наска в Пуре. Внезапно под крилото на самолета той забелязва фигура на птица, нарисувана с една-единствена непрекъсната линия, както обичат да рисуват децата, без да откъсват молива от листа. Фигурата е с размер на средно голям жилищен квартал - тя многократно е прекосявана от хората долу. През нея дори е прекарано шосе, но кой на земята би могъл да предположи, че улеите в платото, каквито има навсякъде, са елементи от гагинтска, различима само от небето рисунка. Недалеч от птицата Косък различил фигурите на паяк и на маймуна с навита на спирала опашка. На скалата отсреща видял отпечатан космонавт в скафандър, а край тях - устремена нагоре писта за отлитане.
Отначало с тайнствените рисунки се занимава самият Косък. После на сцената излиза крехката немска математичка Мария Райхе, която

отдава целия си живот на платото загадка

Тя виси на въже от хеликоптер, за да направлява ръчно фотокамерите, за своя сметка посипва контурите с тебеширен прах, за да засили видимостта им и стъпка по стъпка създава чрез хонорарите от книгите си могъщата фондация "Райхе", благодарение на която продължава да търси ключа към мистерията.
Междувременно Ерих фон Деникен прави това предизвикателство достояние на цял свят чрез книгата и филма си "Спомени от бъдещето". Има поне 100 теории за произхода на тази най-загадъчна галерия с картини в историята на човечеството. Но почти всички те са свързани с посещение на извънземна цивилизация. Един от опонентите на тази хипотеза, който игнорира инопланетяните, едва не си счупва врата, опитвайки се да докаже, че древният художник е направлявал изпълнителите долу, качен на балон, конструиран от тръстика...
Разбира се, едно е да прочетеш всичко това, а друго - да го видиш със собствените си очи. Който посети Перу (може би най-населената с туристи страна в Южна Америка), обикновено идва тук, за да разгледа древната столица на инките Куско и недалечното от нея Мачу Пикчу. За пътуването от столицата Лима към Куско е съвсем естествено да се отбиеш до платото загадка, където освен тайнствените изображения има още какво да се види. Тук векове преди да се появят инките, са процъфтявали

културите наска и паракас

На десетина километра от градчето Наска са разкрити десетки гробници на паракас, защитени от тръстикови сенници. В тях седят дългокоси мумии. Явно балсамирането по тайнствен за нас начин е пренесено тук през Атлантика заедно с пан-флейтите, древногръцкия меандър и плановете на египетските пирамиди. Мумиите са разположени сред живописни орнаменти от черепи и бедрени кости и оставят малко тягостно впечатление у хората с по-слаби нерви.
Недалеч от градчето има и музей с действаща керамична работилница и функциониращ цех за златодобив - както ни уверяват, неразличаващи се по нищо от доколумбовите си предшественици. Всички тези атракции са добре дошли, защото на летището "Паракас" желаещите да погледнат от горе на "спомените от бъдещето" са безброй. Някои от тях са си запазили ред от вчера, а четириместните самолетчета "Чесна" са само шест на брой. Все някъде трябва да се изчака.
Когато най-после ни идва редът, малкото самолетче литва над платото, като услужливо ляга на ляво и на дясно крило над всеки обект. Отдолу последователно се появяват изображенията на колибри с дълга човка, паяк, маймуна, огромен кондор с разперени криле. Следва саламандър, после непознато птицеобразно същество, стъпило върху човешки крак. От другата страна се виждат сложни геометрически чертежи - равностранни триъгълници, насочили върхове един към друг и свързани с множество линии, подчинени на някаква неуловима логика. Всички изображения са върху хоризонталната повърхност на платото с изключение на човешката фигура, издълбана в отвесната скала, неизвестно защо облечена в

подобие на космически скафандър

Венец на загадката е появата на "пистата" с трапецовидно трасе, маркирана от двете страни с фриз от взаимно повтарящи се елементи - досущ като осветителни тела край самолетна писта.
Докато картинките с животните те тласкат към обяснения от сферата на анималистичните религии, то гигантският урок по геометрия и особено космическата писта не могат да не събудят едни по-други асоциации. Ами ако те все пак са били тук? Ами ако фон Деникен все пак е прав? Ами ако "те" действително са се намесили в нашата генеалогия? И в дарвинизма, и в мита за сътворението има доста трески за дялане...
Усещането от прелитането над най-мистериозната картинна галерия е уникално и неописуемо. Много от спътниците ми твърдяха после, че са усетили нещо извън понятието "визия". Налага се да го проверите лично.

---каре 1 --
Как да стигнем
Платото Наска е на около 450 км от Лима. До едноименното градче автобусите пътуват по магистрала Панамерикана и пътуват 6-7 часа. Билетът за обикновен автобус струва под 10 долара. Бързият е към 15 долара. Автобусът спира в Наска, до самото летище. Наблизо е хотелчето La Maison Suise. Ако имате резервация за по-отдалечения хотел De la Borda, идват да ви вземат с автобус. Някогашната хасиенда е с градина и плувен басейн. Стаите са уютни и доста големи за южноамериканския стандарт. Нощувката излиза $35 и включва закуска. До летището, града и забележителностите наоколо има минибус.
Летището на Наска е особено. Няма международни или вътрешни полети, а само една дестинация. Лети се само над платото. Аеродрумът е строен, след като германската изследователка Мария Райхе открива наблизо преди повече от половин век странни очертания и рисунки. Те са направени от подредени камъни преди столетия и се виждат единствено от въздуха. Обхващат площ от 350 кв. км. Полетът над тях трае по-малко от час. Плаща се в туристическа агенция или на място. Цената е около 60 долара.
--
--каре 2--
Особености
Камъните са подредени преди поне около 700 години. След завладяването на тези земи от испанците на местното население не му е било до рисунки. Завоевателите тикват перуанците в мините из Андите, за да вадят злато и мед. Половината роби измират. Работещите по плантациите едва ли са имали време и сили да редят камъни. Около Наска вирее най-вече памук. Климатът е сух. Вали по-малко от 20 минути на година. Облаци няма. Целогодишен небесен прозорец. Прекрасна видимост. В камъните и подземията на платото са събрани, кажи-речи, всички елементи от Менделеевата таблица.
---



image

Мария Райхе отдава целия си живот на платото загадка.

 



image

 

 

Четириместните самолетчета "Чесна", превозващи туристи над платото, са само шест на брой и трябва да се резервират предварително.



image

 

 

Гледката на мумиите, открити в гробници на паракас, не е за хора със слаби нерви.



image

Причудливият кондор.

 

 



image

Изображения на птица и дърво.

 

 



image

Платото Наска от самолет

 


image

Карта на платото.

 

 


  • Схема плато Наска - это чертеж из геометрических фигур 28 х 15 км. Линии на плато Наска: следы инопланетян или мудрость наших предков?

  • Первые непонятные линии на Наска обнаружил в 1927 году перуанский археолог Мехия Ксесспе, когда случайно бросил взгляд с крутого склона горы на плато.

  • Первым исследователем рисунков плато Наска был Пол Козок, который занялся их систематизацией и изучением еще в 1939 году.

  • Первая картосхема изображений на плато Наска была составлена в 1956 году немецкой исследовательницей Марией Райхе.


 

 

Плато Наска. Около 2000 лет назад одна из малоизученных южноамериканских цивилизаций создала эти загадочные изображения.
http://chudesa.by.ru/nasca1.html

 
Загадки пустыни Наска (Перу).
www.latin.ru/nazca/

 
Схема координатных линий на краю плато Наска. Участок схемы линий пустыни Наска над долиной реки Инхенио. Именно здесь полосой вдоль края плато сосредоточено большинство рисунков.
www.nazca-ru.narod.ru

 
Плато Наска. Природа Плато Наска. Фото наска.
www.sunhome.ru

  
Перу: тайна пустыни Наска.
http://archive.travel.ru/peru/5502.html

 
Космодром Лемурии на Плато Наска. Плато Наска - волнующая загадка исчезнувшей Лемурии. В нескольких точках плато Наска стрелки компаса "сходят с ума".
www.puti.dp.ua/arxiv/nsk.htm

 

Открыты новые рисунки, подобные гигантским изображениям плато Наска.
www.historic.ru/news/item/f00/s08/n0000864/

 
Знаки Наска: идея за идеей. Популярный английский писатель и исследователь Грэм Хэнкок когда-то сравнивал плато Наска с холстом в 500 квадратных километров.
www.newsvm.com/articles/2005/01/28/naska.html

 

image

Плато Наска. Чертежи на плато Наска.
www.ec-dejavu.ru/n/Nazka.html


Антропоморфных изображений сравнительно немного и они расположены преимущественно на склонах гор, окружающих плато Наска. Техника исполнения этих рисунков.
www.filosof.net/disput/hazanovich/nazca.htm

 

Чудеса и загадки нашего мира. Таких рисунков, полных прямых и кривых линий, на плато Наска имеется очень много. Не исключено, что прямые линии были направлены на точки восхода и захода Солнца.
http://zagadki.claw.ru/shared/005.htm


Тайны и загадки мира. Древние цивилизации - плато Наска - нераскрытая тайна.
www.newyork.ru/books/view.php?id=2059


Непознанное. Тайны-загадки-мифы. Космодром Лемурии на Плато Наска. Пирамида около плато Наска.
www.bigmax.ru/1208/1320/more2.html


Известия Науки: История. Линии на плато Наска в Перу - самое большое в мире произведение графического искусства.
www.inauka.ru/lenta-history/


Плато Наска было построено для стабилизации норм мозга в состоянии сна. Плато Наска отображает траектории рисунков капилляров, мелких сосудов.
http://ircns.narod.ru/Civilizations/karta.html


Наска. Лишь неполных 20% линий на плато Наска указывают на Солнце или Луну.
www.inca.nm.ru/Nasca.htm


Перуанская пустыня Наска. Среди множества разнообразных гипотез назначения рисунков выделяют гипотезу Эриха фон Деникена.
www.uni-vologda.ac.ru/students/kta/Cosmo.html


Загадочное и непознанное. Изображений птиц и животных на плато Наска не так уж много - всего 30 рисунков. Остальное - прямые линии, синусоиды и спирали..
www.souz.co.il/clubs/read.html?article=371&Club_ID=12


Статьи - загадки пустыни Наска. Рисунки плато Наска выполнены неглубокими бороздками с валиками в почве и проходят как по равнинной поверхности, так и по пересечённой местности.
http://tayni.nm.ru/Stat/nazca.htm


Лабиринты древних времен. Даже если бы на плато Наска садились космические корабли, то они, скорее всего, завязли бы в песке.
www.exparty.ru/articles.html?id=17


Уникальные древние изображения. Рисунки на плато Наска в 1994 году были включены в список культурного наследия ООН.
www.travel.ru/news/2005/03/10/71681.html

 

Плато Наска - нераскрытая тайна. Мистика. Феномен перуанской пустыни Наска.
www.edengarden.ru/modules.php?name=News&new_topic=6


"Самые большие загадки прошлого". На плато Наска поработала внеземная цивилизация с Сириуса. Рисунки и линии на земле они "нарисовали" со своих звездолетов с помощью лазерного луча.
www.infostore.org/info/1053957?refer=1020774&rs=2


Журнал "ЭХО планеты". Космодром инопланетян. Энтузиасты подсчитали затраты для того чтобы разрисовать плато Наска, индейцам - при использовании тех инструментов, которые в те времена были в их распоряжении.
www.explan.ru/archive/2000/49/s2.htm




Тагове:   Наска,   Мистериозните,


Гласувай:
1



1. анонимен - Какво представляват тези фигури?
04.08.2010 23:48
Когато учените нямат компетентно становище по въпроса ,се появяват кави ли не теории ,включително и за идване на извънземни цивилизации на Земята.
Според мен , няма нищо мистериозно в тези фигури,макар и учудващо големи. Те са просто част от древните вярвания и ритуали. Наблюдавали са ги от близкото възвишение и са произнасяли някакви молитви. Пък и е доказано ,че могат да бъдат направени със средствата и познанията от онова време . Далеч по сложен е въпросът с построяването на египетските пирамиди.
цитирай
2. анонимен - krasiva
29.12.2010 18:07
abe kak stava tova nesto az sim u4eni4ka ot 6 klas i u4im za zagadkite na sveta i gospojata ni razkaza , 4e im a kondor, paqk,maymuna.Emi i az se 4udq , 4e kak stava tovanesto i ot lubopitstvo vlqozoh v sayta i vidqx, 4e eiSTINAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490551
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031