Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 21:22 - 1,600-годишна икона на свети Павел в римска гробница. Папата обяви намиране на мощите на св. Павел
Автор: miraculousreligion Категория: Технологии   
Прочетен: 4103 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2009 07:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1,600-годишна икона на свети Павел в римска гробница   imageПредполага се, че това избледняло лице с остра брадичка е най-старият съществуващ образ на апостола свети Павел. Ватикански археолози намерили фреската в катакомба под Рим с помощта на лазер.

Образът бил създаден през 4-ти век според Барбара Мазей, ръководител на работата в катакомбата.

"Лесно е да се разбере, че това е свети Павел, защото стилът е иконографският, съществувал през 4-ти век - слабото лице и тъмната брада," казва тя.

Откритието се случило в Катакомбата на свети Текла, последовател на свети Павел. Текла бил убит от император Диоклециан.


Папата обяви намиране на мощите на св. Павел
29.06.2009
imageОстанките на Свети апостол Павел са открити в Рим, съобщи папа Бенедикт XVI на церемония по случай завършването на тържествата, свързани с 2000-годишнината на Свети апостол Павел.

"Ние се събрахме тук, на гроба на апостола, чийто саркофаг се съхранява под папския олтар на римската базилика "Свети Павел извън градските стени" и неотдавна стана обект на пълно научно изследване", каза папа Бенедикт XVI. По думите на папата в саркофага, намерен през 2006 г., са били открити фрагменти от човешки кости от I-II век. По всичко личи, че става дума за останките на апостол Павел. "В саркофага, който не е бил отварян никога досега в продължение на векове, бе прокаран малък отвор за вкарване на сонда, чрез която бяха открити следите на драгоценна ленена тъкан, украсена в пурпурен цвят, пластина от чисто злато и тъкан със син цвят с ленени влакна. Бе открито също наличието на червен тамян, както и на протеинови и варовикови съединения", каза понтификът. "Освен това бяха намерени малки парчета кости. Те бяха изследвани с въглерод-14 от експерти, които не знаеха за техния произход. Според резултатите, те принадлежат на човек, живял между I и II век", каза Бенедикт XVI.

Ватикански археолози с помощта на лазерна технология откриха в римските катакомби и най-древното от известните досега изображение на Свети апостол Павел. Според археолозите, изображението на апостол Павел датира от края на IV век. Ватиканският в. "Осерваторе Романо", официален печатен орган на Светия Престол, публикува на 28 юни снимка на фреската, на която е изобразено лице на мъж с черна заострена брада и светложълт нимб (ореол).

Свети апостол Павел (от латинско Паулус - малък), с кръщелното име Савел, е еврейски проповедник, един от най-важните апостоли на християнството, изиграл решаваща роля в неговото разпространение извън еврейската общност. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и в духа на консервативния юдаизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. Обръщането му към Христос станало в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул глас: "Савле, Савле, защо ме гониш? ...Аз съм Иисус, Когото ти гониш". Той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова бил наречен "апостол на езичниците". Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. заедно със Свети апостол Петър.

Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир "Три фонтана" край Рим). Новият завет на Библията съдържа четиринадесет негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските истини и правилата на църковния живот.

През последната четвърт на IV в. на мястото, където е погребан Свети апостол Павел, е била изградена църква, известна като базиликата "Свети Павел извън градските стени" (Basilica di San Paolo Fuori le Mura). През 1832 г., след пожар в храма, се е загубило точното местоположение на гроба на Свети апостол Павел. | www.gradski.bg
 


Откриха останките на апостол Павел Сонда разкри тайната в недокосвания саркофаг на светеца
Папа Бенедикт залитна по стъпалата в края на тържествената меса за свети Петър и Павел в неделя. Археолози неотдавна откриха смятаното за най-старо изображение на свети Павел (вляво)
Фото АП и в. "Таймс" image Тленните останки на един от най-важните апостоли на християнството - свети апостол Павел, бяха открити в Рим. Новината, зарадвала вярващите, бе съобщена от самия папа Бенедикт XVI на церемония по случай завършването на тържествата, свързани с 2000-годишнината на апостол Павел, предаде АП.
Откритието е направено след изследване на саркофага на светеца, който се съхранява под папския олтар на римската базилика "Свети Павел извън градските стени". Саркофагът бе намерен през 2006 г., но в продължение на векове никога досега не е бил отварян. Неотдавна той станал обект на пълно научно изследване. Археолозите открили фрагменти от костите на човек, живял през I-II век. Те прокарали малък отвор в мраморния саркофаг и вкарали сонда, чрез която открили парчетата кости. Те били подложени на въглероден анализ, който определил възрастта на човека.
По всичко личи, че става дума за останките на апостол Павел, смятат учените. В саркофага били открити също така следи на драгоценна ленена тъкан в пурпурен цвят, пластина от чисто злато и синя тъкан с ленени влакна. Откритието изпълни душата ни с дълбоки чувства, заяви папа Бенедикт XVI. Неотдавна ватикански археолози откриха в римските катакомби и най-древното досега изображение на свети апостол Павел. Заедно със свети Петър той изиграва решаваща роля в разпространението на християнството извън еврейската общност.
Павел, с кръщелно име Савел, не бил от кръга на Христовите ученици, а фарисей, който участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. Веднъж на път за Дамаск обаче той чул Божия глас: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". След това събитие Савел приел Христовата вяра и станал нейният най-ревностен разпространител. Той загинал мъченически заедно със свети апостол Петър на 29 юни 67 г.
 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. missi - 123
04.07.2009 12:57
останки не е правилния израз.Църковния термин е "мощи"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2091066
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар