Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2012 19:14 - PSA тест и неговата интерпретация
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 49707 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.09.2012 19:44



Въпросите, които най-често ми задават пациентите във връзка с провеждането на PSA тест са следните:
  • Какво е това PSA?
  • Защо трябва да се изследва?
  • През какъв период от време трябва да се провеждат контролните изследвания?
  • Ако тестът е отрицателен, може ли човек да бъде сигурен , че няма рак?
  • А, ако тестът е положителен, означава ли това , че задължително се развива злокачествен процес.
  • Какви други причини може да има за отклонения в теста?
  …….. и т.н.             image          PSA е туморен маркер.Използва се за проследяване на вече установен злокачествен процес на простатата или при скрининг за рак на простатата.В началната фаза , злокачественият процес обикновено не причинява никакви клинични симптоми.Мъжете се чувстват добре и биопсия на простатата за търсене на рак се провежда по повод установени случайно при профилактичен преглед промени при дигиталния ректален преглед и/или повишена стойност на серумния PSA. Именно поради това , че в началото няма клинична изява в практиката се въвеждат тестове за ранно откриване на рака на простатата.   1.серумен PSA   2.дигитален ректален преглед ( DRE)     3.трансректална ехография ( TRUS)

В следващото изложение , няма да се спирам на всички видове диагностични
методи , които се прилагат за ранна диагностика на рак на простатата, а само за разновидностите на  PSA теста в наши дни.
  PSA е протеин, който се произвежда от простатната жлеза.         image


  Най-общо може да се каже , че колкото е по-високо нивото на PSA, толкова по-вероятно е да има рак на простатата.Сложността в интерпретацията на това изследване идва от там, че повишени нива на PSA може да има и по-други причини.От друга страна при някои мъже се установява рак на простатата без да има повишени нива на PSA.
Този тест се използва широко от съвременната медицина , както за търсене на рак на простатата , така и за проследяване за рецидив при пациенти , при които вече е установен рак и е проведено лечение.Разбира се , има и лекари които не препоръчват употребата на този тест , базирайки своето мнение върху баланса между предимствата и недостатъците му.За това медицинските изследователи търсят все нови и нови методики за усъвършенстване на PSA теста.Ето някои от най-разпространените :
  1.Еднократно изследване на серумен PSA.   2.Определяне на възрастовоспецифични PSA референтни граници.   3.Съотношение свободен към общ PSA.   4. PSA плътност на преходната зона.   5. PSA скорост и PSA удвояване.   6. Pro-PSA тук влизат няколко различни неактивни предшественици на PSA.   През 1986г. FDA одобрява този тест за наблюдение на прогресията на рака на простатата при мъже , които вече са били диагностицирани с тази болест.След около десет години теста вече е одобрен и включен в диагностичния пакет , заедно с ректалното туширане при асимптомни мъже.Все още в световен мащаб се препоръчва годишен PSA скрининг, който започва от 50-годишна възраст.За мъжете с по-висок професионален риск, фамилно обременени(баща или брат с рак на простатата)и афро-американци се препоръчва начало на скрининг от 40 или 45 год.възраст.        image     Най-честите други причини за повишаване на PSA са възпалението на простатата(простатит) и доброкачествената  хиперплазия на простатата (ДХП).Няма сигурни доказателства , че тези две заболявания водят до рак , но е възможно човек да има едното или и двете и да развие рак на простатата.
   Еднократно изследване на серумен PSA. Общоприето е за нормални нива да се считат стойности на серумния PSA от 0 - 4,0 ng/ml.По-високи стойности от 4,0 ng/ml обикновено се смятат за подозрителни , а при нива над 10,0 ng/ml, вероятността за наличие на рак значително нараства.В същото време , трябва да се обърне внимание на факта , че при една част от случаите с рак на простатата нивото на серумния PSA е по-ниско от 4,0 ng/ml.Ето защо лекарите прибягват до биопсия на простатата и при по-ниски прагове.   Средната вероятност за рак на простатата , доловим чрез биопсия на жлезата , при мъж на 50г. възраст с нормална находка при дигитално ректално изследване , според нивото на серумния PSA е както следва:    
  серумен PSA ng/ml   0-2,0   2,0-4,0   4,0-10,0   По-високо от 10,0
  Установен рак на простатата при биопсия (%)   10 %   25 %   17 % до 32 %   43 % до 65%
      Тъй като вероятността за рак на простатата се увеличава пропорционално с увеличаване на PSA – нивото , не съществува праг , под който човек може да е сигурен , че няма рак на простатата.   Референтни диапазони на серумния PSA в зависимост от възрастта.   Прилагането на референтен диапазон базиращ се на възрастовото нарастване на простатата води до намаляване броя на ненужните биопсии при по-възрастни мъже.По-долу са дадени коригирани стойности , базирани на възрастта и расата.   (проучването е правено в САЩ)    
  Възрастов диапазон (години)   Американци от азиатски произход   Афроамериканци   Американци от европеидната раса
  40 – 49   0 – 2,0 ng/ml   0 – 2,0 ng/ml   0 – 2,5 ng/ml
  50 – 59   0 – 3,0 ng/ml   0 – 4,0 ng/ml   0 – 3,5 ng/ml
  60 – 69   0 – 4,0 ng/ml   0 – 4,5 ng/ml   0 – 4,5 ng/ml
  70 – 79   0 – 5,0 ng/ml   0 – 5,5 ng/ml   0 – 6,5 ng/ml
      Все пак използването на съобразени с възрастта референтни диапазони на серумния PSA при скрининг за рак на простатата , все още е спорно.
Съотношение свободен PSA към общ PSA.
С цел повишаване специфичността на PSA теста за ранно откриване на рак на простатата , се използва и съотношението свободен/общ PSA и динамично проследяване на серумен PSA с течение на времето.
След попадане на PSA-протеинът от простатата в кръвта , по-голямата част от него се свързава с други протеини.Останалата част се нарича свободен PSA и може да бъде измерена.Установено е , че нивото на свободния PSA намалява при мъжете , които имат рак на простатата, в сравнение с тези, при които има доброкачествена хиперплазия.Точното ниво зависи от тестовете, които използва лабораторията, но като цяло , резултат по-малко от 10% свободен PSA предполага рак.В действителност раковите клетки на простатата не произвеждат повече PSA от доброкачествената тъкан , но връзката между PSA-протеинът произведен от раковите клетки и свързващия протеин от плазмата е по-устойчива на ензимно разцепване и по тази причина мъжете с рак на простатата имат по-голям процент свързан PSA и по-малък процент свободен PSA.Ето защо съотношението свободен PSA /свързан PSA може да се използва в клиничната практика за разграничаване на доброкачествената простатна хиперплазия и рак на простатата.Това е особено полезно при пациенти с общо ниво на PSA между 4,0 ng/ml и 10,0 ng/ml и отрицателна (нормална) находка при ректално туширане, за да помогне на лекаря да реши дали е необходимо извършването на биопсия.В едно проучване, рак на простатата е установен в 56% от мъжете със свободен/общ PSA по-малко от 0,10 и в същото време само при 8% от мъжете със свободен/общ PSA по-голяма от 0,25.Някои данни дори показват , че по-нисък дял на свободния PSA могат да бъдат свързани с по-агресивен рак.Въпреки това, концепцията за свободния PSA трябва да се използва с повишено внимание, тъй като някои фактори могат да повлияят отношението на свободен към общ PSA , като температура и обем на простатата.
  За оценка на риска от рак на простатата или агресивността на вече установен тумор може да се използва и промяната в нивата на PSA с течение на времето.   PSA скорост е абсолютното годишно увеличение на серумния PSA( ng / ml / year).   PSA времето за удвояване е период от време, през който PSA-нивото се удвоява.   Тези две мерки могат да имат прогностична роля при пациенти , които са лекувани за рак на простатата.Все пак проучванията до този момент са показали , че използването на тези два показателя не предоставят допълнително информация , в сравнение с определянето само на серумния PSA. PSA плътност на преходната зона се определя като кръвното ниво на PSA се разделя на обема на преходната зона на простатата.Преходната зона е вътрешната част на простатата, която обгражда уретрата.                image


Някои данни показват, че това съотношение може да бъде по-точно в откриването на рак на простатата, отколкото стандартният тест PSA.  Pro-PSA / неактивни предшественици на PSA / Има някои доказателства , че Pro-PSA се установяват в по-голяма степен при рак на простатата отколкото при ДХП.В процес на проучване е методика за сравнение между Pro-PSA, общия PSA и свободния PSA в резултат на което ще се определя така наречения : “prostate health index”.
В заключение искам да наблегна на това , че PSA-тест е само едно от изследванията , които в днешно време са включени в диагностичния пакет за ранна диагностика за рак на простатата.Окончателна диагноза може да бъде поставена единствено при наличие на ракови клетки получени при биопсия на простатата или при хирургична интервенция.
Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


  Д-р Христо Динев

                                                                  
                                                                
www.melody-bg.com 
image
 

 
 






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 687113
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930