Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2007 15:23 - Сказание за чудотворната икона на Божията Майка, наречена „Скоропослушница", намираща се в „ Дохиар" - Празнува се на 9/22 ноември
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 8059 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2007 17:01


    

image

13. Манастирът Дохиар. Вътрешният двор на манастира с главния църковен храм. - Мирослав Дачев

      image  
     Атон... В тишината на самотните си килии, в манастирско безмълвие, в изключително висока духовна съсредоточеност монасите-светогорци извършват своята непреставаща в продължение на много векове молитва за нас, за грешния свят и за неговото спасение. С вековете е натрупан огромен духовен опит. Както пише митрополит Иеротей (Влахос), „подобно на светите Ангели, земните Ангели, живеещи на Света Гора и подражаващи в живота и молитвата на небесните и безплътните, имат друга сила, посредством която предават опита на живота си. Тази сила е мълчанието, явяващо се особено на Света Гора като най-убедително красноречие, безмълвно наставление. Там не говорят, а живеят в мълчание чрез Божествените Тайнства".
        Мълчанието е ключът за разбиране на същността на монашеския живот. Какво накарало блестящия византийски велможа от X век Евтимий да избяга от суетния живот и да постъпи в манастир, да стане приятел и верен ученик на основателя на антонската Велика лавра свети Атанасий? Той бил назначен за дохиар (отговорник за манастирското стопанство) и носел върху плещите си огромен товар от грижи. Но душата му се стремяла към тишина, към безмълвна молитва и Божият Промисъл му посочил едно тихо място. Така бил основан нов светогорски манастир, наречен „Дохиар" като спомен за послушанието на Евтимий, в монашеско пострижение Неофит. Манастирът е преживявал времена на разцвет и времена на упадък. Но в него неизменно е сияела чудотворната икона на Божията Майка, известна като „Скоропослушница". Великата светиня представлява изображение на Пресвета Богородица, отнасящо се към типа на „Одигитрия". Стенописът, изографисан в ниша на външната стена пред входа на трапезарията, изобразява Пречистата с корона и с Богомладенеца върху лявата Си ръка. С дясната Си ръка Младенецът благославя, а в лявата държи свитък. Дясното Му краченце е подгънато под лявото, така че се вижда ходилцето Му. 
        В историята на Дохиарския манастир, публикувана в книгата, издадена в Букурещ през 1843 г., за тази икона се казва следното:
        „Пред братската трапезария на манастира, в ниша на външната й стена, от незапомнени времена е изографисан образ на Пресвета Богородица. Съгласно разказите на достойни за пълно доверие отци, отнасяме изображението на тази икона към времената на свети Неофит, основателя на този манастир, живял през X век1. Самият вид на тази икона оправдава преданието на светите Отци, че тя е толкова отдалечена от нас по време с произхода си и че действително е чудотворна. Боите върху нея са позагубили яркостта си, но не в такава степен, в каквато би могло да се очаква, съдейки по дълбоката древност на иконата. От това косвено можем да се убедим, че божественият Промисъл е запазил тази света икона нейредима в продължение на толкова много години именно за да излива впоследствие чудеса и изцеления за слава Божия. Тя проявила за първи път чудодейната си сила през 1664 г. върху трапезаря1 на манастира по следния начин:
       Пред тази чудотворна икона имало коридор, през който отците обикновено отивали в трапезарията. А на трапезаря поради длъжността му му се налагало да минава по-често оттам, и то не само денем, но и нощем. Понякога той минавал нощем покрай иконата със запалена, димяща борина. Веднъж монахът трапезар на име Нил, като минавал нощем по навик покрай иконата с горяща факла, чул от нея следните думи:
        - За в бъдеще не се приближавай тук със запалена борина и не опушвай Моя образ!
Като чул човешки глас в необичайно време, и при това тогава, когато в трапезарията, освен него, нямало никого, Нил отначало се уплашил. Впрочем, като предположил, че тези думи са произнесени от някого от братята, той не им обърнал внимание, а спокойно отишъл в килията си и продължавал да минава нощем покрай иконата със запалена борина в ръце. След като минало малко време от деня, в който за първи път бил чут глас от иконата, Нил отново чул от нея следните думи:
        - Монаше, недостоен за това име! Дълго ли още ще опушваш образа Ми така нехайно и така безсрамно?!
        И при тези думи нещастният трапезар бил поразен от слепота. И тогава си спомнил за гласа, който чул по-рано, почувствал цялата тежест на греха си и признал себе си за напълно достоен за това наказание заради невниманието си към думите на Пресветата Дева Богородица. Така, страдайки от болки в очите, при пълна загуба на зрението, Нил паднал ничком пред иконата и останал в това положение до настъпването на деня. На сутринта братята го намерили лежащ ничком и той им разказал всичко, което се случило с него. Уплашените монаси паднали с благоговение и трепет пред чудотворната икона и веднага запалили пред нея неугасимо кандило. Също тогава вменили като задължение на новоизбрания трапезар всяка вечер да прикадява с тамян светата икона. А Нил от своя страна решил да не мърда оттам и да не ходи в килията си дотогава, докато не получи прошка за съгрешението си и изцеление на постигналата го слепота. Ден и нощ се молел и плачел той пред лика на Божествената Мария, Майката на нашия Господ. Със сълзи на искрено разкаяние измолвал за себе си прошка за невниманието си към гласа й и изцеление. И Тя като добра Ходатайка за каещите се не презряла молещия се слепец. Един ден, докато се молел със сълзи пред светата икона, внезапно чул от нея следните думи, изречени с милостив глас:
     - Ниле! Молитвата ти е чута! Греховете ти са простени и на очите ти отново се дава зрение. Съобщи и на всички братя, че Аз съм покров, промисъл и закрила на техния манастир, посветен на светите Архангели. Нека те и всички православни християни да се обръщат към Мен в нуждите си и няма да оставя никого нечут. Ще бъда Ходатайка на всички, които с благоговение прибягват към Мен и молитвите на всички ще бъдат изпълнявани от Моя Син и Бог заради ходатайството Ми пред Него. Отсега нататък тази Моя икона ще се нарича „Скоропослушница", защото ще проявявам бърза милост към всички, които прибягват към нея, и скоро ще чувам техните просби.
       След тези радостотворни думи Нил прогледнал. Слухът за това чудесно събитие бързо се разпространил из Света Гора и много монаси, желаейки да станат очевидци на дивното събитие, случило се в техните дни, отвсякъде се стичали в Дохиарския манастир. Тук те благоговейно се покланяли на чудотворния образ на Божията Майка Скоропослушница и с удивление гледали наказания с внезапна слепота и после прогледнал трапезар. Междувременно братята от манастира, след като се помолили с усърдие и благоговение на Божията Майка, още тогава по общо решение заключили коридора към трапезарията и заградили благолепно и подходящо мястото, където се намира светата икона, така че там се получило нещо като параклис или молитвена стая. После, тъй като светата икона Скоропослушница се намира на западната стена, то от дясната й страна, от другата страна на входа на трапезарията, те построили прекрасен храм, посветен на Пресвета Богородица Скоропослушница. Оттогава се избира един по-благоговеен и опитен йеромонах, наречен просмонарий, за да се намира постоянно при тази молитвеница Богородица „Скоропослушница" и всеки ден сутрин и вечер да отправя молебни молитви пред светата й икона. Освен това, всеки вторник и четвъртък вечерта, след отпуста на вечернята чредният йеромонах дава обичайното начало на молебното пение в съборния храм и веднага всички отци и братя с голямо благочиние излизат от храма, отиват при чудотворната икона Скоропослушница и пеят пред нея умилителен молебен канон на Божията Майка (на гръцки - параклис), а чредният свещеник поменава на ектениите всички православни християни и се моли за мира на целия свят. След завършването на канона отците благоговейно се покланят на чудотворния образ и с вяра и любов го целуват. Освен извършването на молебени пред чудотворната икона на Скоропослушница просмонарият1 е длъжен още да поддържа чистотата и благолепието както при нея, така и в построения в Нейна чест параклис, в който два пъти седмично се извършва божествена литургия. Длъжен е също непрестанно да се грижи за кандилата, пред светата икона, така че да не угасват. Пред иконата горят 20 кандила. Шест от тях са неугасими. Всички те са дар от благоговейни християни в памет на чудеса, с които те били удостоени по Божията благодат и по застъпничеството на Небесната Царица. Дори и елеят за кандилата се доставя всяка година от хора, които са потърсили и са били удостоени с небесната й помощ. Светата икона е извършила безброй чудеса, така че е невъзможно всички да бъдат предадени писмено. На мнозина слепи е дарила прог-леждане, на хроми - ходене, укрепила е парализирани, избавила е мнозина от корабокрушение, освободила е пленени и е извършила безброй други чудеса, и досега продължава да оказва чудодейна помощ на всички православни християни, прибягващи към нея с вяра, благоговение и съкрушено сърце. „Скоропослушница" има специална благодат да изцелява епилепсия, обладаване от бяс и психични заболявания.
     През 1873 година светата икона е облечена с изящен сребърнопозлатен обков, изработен в Москва от руски благотво-рители.
Празникът на Пресвета Богородица Скоропослушница се чества на 9 ноември. Дохиарският манастир има съборен храм, посветен на светите Архангели, празнувани на 8 ноември. На следващия ден - 9 ноември, се чества паметта на ктиторите на манастира - преподобните Евтимий и Неофит. В гръцкия синаксар от Никодим Светогорец при датата 9 ноември е поместено сказание за „Пресвета Богородица Скоропослушница"; затова Тя се празнува на тази дата.
       „Пресвета Богородица „Скоропослушница" е много почитана и в Русия. През 1938 година манастирът „Дохиар" подарил на Руската духовна мисия в Йерусалим копие на чудотворната икона, което също се прославило с множество чудесни изцеления.
Почитано копие на „Скоропослушница" има и в храма „Св. Мартин Изповедник" в Соломбал, район на Архангелск. Иконата не била подлагана на реставрация и била силно потъмняла от времето, така че соломбалските жители започнали постепенно да забравят за отдавна почитаната светиня. Тогава Пречистата Сама посочила този образ - иконата започнала да се обновява. От 1997 г. изображението започнало да става по-ярко, в началото на ноември 2000 г. станало отчетливо, а на 22 ноември по стар стил, в деня на празнуването на „Скоропослушница", ликовете и ореолите на Пресвета Богородица и на Младенеца ярко се проявили, венецът и облеклото Им станали по-светли. В същия ден пред новоявената светиня бил отслужен молебен.
        В град Печора в многострадалната земя Коми, където цели десетилетия лагеристите от Гулаг загиваха при строителството на железопътни линии, по Божий Промисъл и по ходатайството на Пречистата не много отдавна бе основана женска обител, посветена на "Скоропослушница". През 1992 г. над това място в небето имало чудесно явяване на Божията Майка. А през август същата година игуменът Питирим видял как Богородица вървяла край храма срещу литийното шествие. На мястото, където са преминали стъпките й, сега е направен кръст и е изкопан кладенец над аязмо. Често, дори в зимен ден, над печорския манастир се вижда небесна дъга. И до днес на Света Гора, в Русия и сред руската диаспо-ра пред тази икона се служат молебени и се четат акатисти -Пресветата Владичица да спаси чедата Си от всички беди и злини.
                 Тропар, глас 4
      Да прибегнем към Богородица всички, които се намираме в беда, и да паднем коленопреклонно пред светата й икона, зовейки с вяра от дълбините на душата си: „Дево, чуй скоро нашето моление, защото, като си се нарекла Скоропослушница, ние, Твоите раби, Те имаме като бърза Помощница в нужда".
                    Кондак, глас 8
Връхлитани от бури в житейското море, попадаме под силното вълнение на страстите и изкушенията. Затова, подай ни, Владичице, ръка за помощ, както Твоят Син подал на Петър, и побързай да ни избавиш от беди, та да Ти зовем: „Радвай се, Всеблага Скоропослушнице".
                  Молитва първа 
     Преблагословена Владичице, Приснодево Богородице, Която за нашето спасение си родила превъзхождащия всяко слово Бог-Слово и преизобилно си приела благодатта Му, Ти се явяваш море от Божествени дарования и вечнотечаща река от чудеса, изливаща благост върху всички, които с вяра прибягват към Теб! Като падаме коленопреклонно пред чудотворния Ти образ, Те молим, Всещедра Майко на Човеколюбивия Владика: увеличи пребогатите Си милости върху нас и побързай да изпълниш всичките ни молби, които Ти принасяме, Скоропослушнице, и които са за полза, като дават утешение и устройват спасението на всекиго. Посети, Преблага, рабите Си с Твоята благодат, дай на боледуващите изцеление и пълно здраве, на връхлитаните от бури тишина, на пленените свобода и утеши страдащите от всевъзможни страдания. Избави, Всемилостива Владичице, всеки град и страна от глад, мор, земетресение, потоп, огън, меч и други временни и вечни наказания, като отклоняваш Божия гняв чрез майчиното Си дръзновение. И освободи Твоите раби от душевна разслабеност, от нападения на страсти и грехопадения, та като поживеем в този живот във всяко благочестие и без препъвания, да се удостоим и в бъдещия век с вечни блага по благодатта и човеколюбието на Твоя Син и Бог, на Когото заедно с Безначалния Негов Отец и с Пресветия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги и във вечните векове. Амин.
                Молитва втора
       О, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Бог, Скоропослушна Застъпнице на всички, които с вяра прибягват към Теб! Погледни от висотата на небесното Си величие към мен, непотребния, който падам коленопреклонно пред иконата Ти, чуй скоро смирената молитва на мен, грешния, и я занеси пред Твоя Син. Умоли Го да озари мрачната ми душа със светлината на Божествената Си благодат и да очисти ума ми от суетни помисли, да успокои страдащото ми сърце и да изцели раните ми, да ме вразуми за добри дела и да ме укрепи да Му служа със страх, да ми прости всички извършени от мен злини, да ме избави от вечните мъки и да не ме лиши от Небесното Си Царство. О, Преблагословена Богородице, Ти си благоволила да се наречеш в образа Си Скоропослушница, като си заповядала на всички да прибягват към Теб с вяра. Затова, не презирай мен, скръбния, и не позволявай да погина в бездната на греховете си. На Теб по Бога е цялото ми упование и надежда за спасение и на Твоя покров и застъпничество поверявам себе си во веки. Амин.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - ZlSVmGGPxEAWvEy
05.11.2012 18:15
ySLDLu <a href="http://ziznjtsuwcei.com/">ziznjtsuwcei</a>, [url=http://eovqfdncnbke.com/]eovqfdncnbke[/url], [link=http://lkdmzwczncto.com/]lkdmzwczncto[/link], http://ulxaprtoazzz.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2090981
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар