Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 16:38 - Тайнствен бог плава в яйчена черупка
Автор: miraculousreligion Категория: Изкуство   
Прочетен: 2587 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 08.04.2010 16:39


Ако щете - вярвайте

Тайнствен бог плава в яйчена черупка

Николай Методиев
02 Април 2010, брой
77

* Фантазията на народите в продължение на векове съчинява легенди, според които Вселената, хората и живата природа са създадени от яйце

 

image
Колаж Симона Симеонова

 

 

Като правило легендата за червеното великденско яйце се отнася към евангелското време, главно към събитията на Голгота и Възкресението на Христос. Легендата разказва, че кръвта от раните на разпънатия Христос се стичала по лежащите под кръста кръгли камъни и те по знак от Бога се превърнали в червени яйца. Според друго предание сълзите на Богородица, която плачела в подножието на кръста, по божия милост се превърнали в червени великденски яйца.
Без съмнение тези легенди са създадени

под въздействието на църквата

Ако обаче разгледаме въпроса извън религията, като един от предметите на глобалната човешка митология, ще видим, че съществуват множество предания, легенди и др., които са създадени от фантазията на народите в продължение на векове - в тях яйцето е свързано с митове за сътворението на света.
В древния Египет съществувала твърде стройна космогонична система, според която боговете Хех и Хехет изграждат Вселената, след което от първичната материя изваждат яйце, а от него излиза Бога на светлината Амон Ра.
Древните финикийци също митологизират възникването на света от примитивни същества. Лишени от способността да чувстват каквото и да било, по пътя на еволюцията от тях произлезли нови, способни да усещат и да реагират.

Това са Цефасемин, т.е. "небесни стражи"

 Те били същества яйца и през тях прониквала небесната светлина - Слънцето, Луната, звездите.
Според асиро-вавилонската космогония гълъб измътил огромно небесно яйце, положено в река Ефрат, и от него се появили Вселената, хората, живата природа.
Древните перси вярвали, че първоначално не съществувало нищо друго освен богове, след това се родило яйце, а от него - Вселената със Слънцето, Луната, звездите. За персите яйцето било свещено - славели го в песни, легенди, в храмовете имало изображения на златно яйце и то било предмет на много обреди и митове.
За възникването на света от яйцето говорят и древни китайски и индуски предания - индуският бог Брама бил произлязъл от яйце, или че голямо златно яйце плавало в безбрежния океан и от него води началото си светът.
В гръцката космогония също има множество легенди, в които яйцето отново играе първостепенна роля. Според предание критянинът Епиминид смятал, че в началото

съществували няколко хаотични създания

 - Тартар, Ереб и Накс; от тяхното смешение се появило световното яйце, от което произлязъл светът.
Според друго предание от яйцето се появили божествата Фанес, Ерикопоис и Матис, които олицетворявали вътрешния мир, хармония и творческа сила. В Аристофан може да се намери описание как от яйце се появява бог Ерос.
Друга елинистична легенда разказва, че в дълбока древност от водата, земята и времето произлезли Ефир, Хаос и Ереб, а от тях произлязло яйце със зародиш цветче и зеленина; от него се родили Зевс, Протогонос и Папа. Тази триада станала създателка на света и на световния ред. Херодот също привежда предания, според които светът е създаден от яйце, което птицата Феникс положила в светилището на Хелиос.
Много съвременни диви и полукултурни племена също са запазили не малко предания и легенди, в които яйцето се представя като

сила, която сътворява

 света. Жителите на Океания пазят легендата за тайнствен и първобитен бог Тангароя - в началото на хаоса той плавал в яйчена черупка, която по-късно разбил на множество съставни частици и от тях създал островите Океания.
Племената, населяващи Хавайските острови, вярват, че техният архипелаг е възникнал от яйце на морска птица. Според друго предание на същите племена от птиче яйце са произлезли и първите хора.
В австралийските легенди и песни се възпява Слънцето. То представлява яйце на ему, хвърлено от божество, което се намира на небето.
Преданията на тюркско-татарските племена също разкриват, че земята е възникнала от яйце, създадено от могъщо божество, а след счупването му, неговите части били използвани за създаването на различните животни и растения.
Извън религиозната ритуалност яйцето е играло твърде голяма роля в историята на човешката мисъл и помага да се разгадаят редица сложни въпроси за началото на битието.






Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: miraculousreligion
Категория: Изкуство
Прочетен: 2101467
Постинги: 225
Коментари: 826
Гласове: 8368
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. МОЯТ ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА - тези, които обичам да чета - нов допълнен и допълващ се кръг от приятели, и приятели на моите приятели!!
2. avangardi - Изкуство, наука, литература, музика, заняти
3. sensation - Мир свободной фантазии Вы настоящий любитель приключений.
4. mkalpakchiew.blog.bg
5. isoart - галерията на Искрен
6. Bogorodica
7. Иконописна работилница «Храм»
8. catholictradition Galleries
9. Света Гора (Атон/Афон)
10. Света Гора (Атон)
11. "ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО".
12. Църковен вестник
13. tserkov
14. Мастерская «Храм»
15. иллюстрированный словарик связанным с иконописью
16. икон, мозаик, фресок, миниатюр, прорисей и переводов, упорядоченных по иконографии (изображения Спаса, Богоматери и различных святых, библейские и евангельские сюжеты и т. п.), иконописцам, иконописным школам, местоположению.
17. Официальный сайт Валаамского монастыря - Песнопения
18. Московский Иконописный Центр «Русская Икона»
19. aquarium
20. studio-art.kiev
21. postcardsavangard - Авторски поздравителни картички по различни поводи.
22. Светците-покровители
23. imen den
24. Килийни записки
25. мегавселена
26. календар